Sony probeerde in een langslepende rechtszaak een einde te maken aan de verkoop van ‘cheat’ software door Datel. Hiermee kunnen Playstation-gebruikers extra features aan hun game toevoegen. Volgens Sony kwam het wijzigen van door games genereerde code neer op inbreuk van het auteursrecht. Het Hof van Justitie van de Europese Unie is het niet met Sony eens en geeft uitleg over de interpretatie van het auteursrecht op computerprogramma’s.
Sony vs. Datel: cheatprogramma maakt inbreuk op auteursrecht
De rechtszaak tussen Sony en Datel loopt al meer dan tien jaar.
Datel brengt speciale software op de markt, waarmee gamers extra features kunnen toevoegen aan Playstation in de racegame MotorStorm. Deze software geeft de gebruiker onder meer oneindige boosts en de mogelijkheid om de PSP-console te bedienen met een bewegingssensor.
De software van Datel werkt uitsluitend met de originele spelletjes van Sony.
Sony meent dat gebruikers met de softwareproducten van Datel de - aan haar spelletjes ten grondslag liggende - programma’s op een wijze veranderen die in strijd is met het auteursrecht. Daarom vordert Sony dat de verkoop van deze toestellen en software wordt gestaakt en eist schadevergoeding van Datel.
Prejudiciële vragen over auteursrecht computerprogramma’s
Deze zaak is in Duitsland door de eerste rechter gedeeltelijk toegewezen aan Sony en in hoger beroep volledig afgewezen. In het beroep in Revision heeft de verwijzende rechter besloten prejudiciële vragen te stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.
De belangrijkste vraag luidt als volgt:
“Is er sprake van een inbreuk op de omvang van de bescherming van een computerprogramma volgens artikel 1, leden 1 tot en met 3, van richtlijn 2009/24 wanneer niet de doel of broncode van een computerprogramma of de reproductie ervan wordt gewijzigd, maar een gelijktijdig met het beschermde computerprogramma gebruikt ander programma de inhoud van variabelen wijzigt die het beschermde computerprogramma in het werkgeheugen heeft opgeslagen en tijdens de werking van dat programma gebruikt?”
Hoe luidt de Europese richtlijn 2009/24 betreffende de rechtsbescherming van computerprogramma's?
Het Hof van Justitie van de Europese Unie kijkt in de beantwoording van deze vraag naar de interpretatie van de Europese richtlijn 2009/24 betreffende de rechtsbescherming van computerprogramma's.
In deze richtlijn staat dat alle ‘uitdrukkingswijzen’ van een computerprogramma (met uitzondering van de ideeën en beginselen die aan de elementen ervan ten grondslag liggen) worden beschermd, mits een dergelijk programma oorspronkelijk is. Met oorspronkelijk wordt hier bedoeld dat het de eigen intellectuele schepping van de auteur is.
Onder ‘uitdrukkingswijzen’ wordt verstaan de uitdrukkingswijze die de mogelijkheid biedt om het computerprogramma te reproduceren in verschillende computertalen, zoals de bron en de doelcode. Andere elementen - zoals met name de functionaliteiten ervan - worden niet door deze richtlijn beschermd.
Europees Hof: geen auteursrechtinbreuk
De software van Datel wordt op een PSP-console geïnstalleerd en tegelijk met de spelsoftware uitgevoerd. Deze software wijzig niets aan de doelcode, de broncode of aan de interne structuur van de software van Sony. Ook is er geen sprake van reproductie.
De software van Datel wijzigt enkel de inhoud van de variabelen die tijdelijk door de spelletjes van Sony in het werkgeheugen van de PSP-console worden opgeslagen en die tijdens het verloop van het spelletje worden gebruikt. De game wordt vervolgens op basis van deze variabelen met de gewijzigde inhoud uitgevoerd.
De conclusie?
Het softwareprogramma van Datel:
moet gelijktijdig met de Playstation games worden gebruikt;
wijzigt alleen de waarden in het werkgeheugen; en
biedt niet de mogelijkheid om de Playstation games (geheel of gedeeltelijk) te reproduceren.
Daarom is er hier geen sprake van aantasting van de ‘uitdrukkingswijzen’ van een computerprogramma, zoals bedoeld in de Europese richtlijn 2009/24.
Door deze uitleg van het Hof van Justitie mag Datel haar softwareprogramma’s blijven verkopen op de huidige manier.
Extra uitleg richtlijn 2009/24
Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft in haar antwoord op de prejudiciële vragen in deze zaak ook direct extra uitleg geformuleerd over de interpretatie van richtlijn 2009/24. Hieronder staat deze uitleg letterlijk geciteerd.
Artikel 1, leden 1 tot en met 3, van richtlijn 2009/24/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2009 betreffende de rechtsbescherming van computerprogramma’s moet aldus worden uitgelegd dat:
de door deze richtlijn geboden bescherming niet geldt voor de inhoud van de variabele gegevens die door een beschermd computerprogramma in het werkgeheugen van een computer worden opgeslagen en door dat programma bij de werking ervan worden gebruikt, voor zover het met die inhoud niet mogelijk is om een dergelijk computerprogramma te reproduceren of later te vervaardigen.
Zeker weten dat u niks mist?
Abonneert u zich dan op onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang onze blogs automatisch in uw inbox.