Voorwaarden: zowel leveranciers als afnemers hebben ze. Wat nu als beide partijen enkel hun eigen algemene of inkoopvoorwaarden willen hanteren? Dat noemen we ook wel the battle of forms. Wie dan wint? Dat lees je in deze blog en ook hoe je de strijd zonder ruzie kunt beslechten.
Wat zegt het recht in Nederland?
In Nederland kennen we de zogenaamde ‘first shot rule’. Oftewel: wie als eerste zijn of haar voorwaarden stuurt, wint de strijd.
Dus als de leverancier als eerste zijn algemene voorwaarden meestuurt en de afnemer de eigen inkoopvoorwaarden in reactie daarop terugstuurt, dan gelden die van de leverancier.
Is de strijd daarmee beslecht?
Zeker niet. Je hebt de mogelijkheid om de voorwaarden van de andere partij te weigeren. Dit doe je door de toepasselijkheid ervan nadrukkelijk (en schriftelijk) van de hand te wijzen.
Doen beide partijen dit?
Dan is het tijd voor:
Het formuleren van uitzonderingen op de toepasselijkheid van voorwaarden
In deze fase worden beide sets voorwaarden naast elkaar gelegd. De partijen onderzoeken samen of één van beide voorwaarden van toepassing kan zijn, mits daarop uitzonderingen worden geformuleerd.
In het contract dat de partijen sluiten, wordt dan opgenomen dat de betreffende voorwaarden van toepassing zijn met uitzondering op een aantal artikelen. Dit kan worden vastgelegd in een artikel in het contract of bijvoorbeeld in een addendum. Voor de uitzonderingen formuleren beide partijen een werkbaar alternatief.
Een concreet voorbeeld: “In afwijking van artikel 12 uit de algemene voorwaarden geldt dat de aansprakelijkheid is beperkt tot € 100.000,-“.
Machtspositie leverancier of afnemer biedt soms geen enkele onderhandelingsruimte
Er zijn ook genoeg gevallen, waarbij de leverancier of afnemer een dusdanige machtspositie heeft dat onderhandelen niet mogelijk is.
Je kunt de voorwaarden enkel en alleen accepteren zoals ze zijn.
Denk aan een grote partij als Microsoft, die uitsluitend onder eigen voorwaarden contracteert. Geen enkele afwijking is in de regel mogelijk.
Ook bij de overheid zien we dit vaak gebeuren. Inschrijven voor een aanbesteding? Dat kan, maar dan accepteer je wel dat de inkoopvoorwaarden van toepassing zijn.
Zonder uitzondering.
Grote internationale verschillen in regels over voorwaarden
Aan het begin van deze blog gaven we aan dat in Nederland de ‘first shot rule’ van toepassing is. Binnen en buiten Europa kunnen andere regels gelden.
Zo geldt in ons buurland Duitsland de zogenaamde ‘knock out rule’. Daarbij worden de algemene voorwaarden naast elkaar gelegd. Vervolgen worden alle tegenstrijdige bepalingen niet van toepassing verklaard. De ‘gaten’ die hierdoor ontstaan, worden opgevuld door het toepasselijke recht.
Bij internationaal zakendoen is het dus essentieel om contractueel goed vast te leggen welk(e):
voorwaarden van toepassing zijn;
recht van toepassing is; en
rechter bevoegd is om op te treden bij geschillen.
Hoe overhandigt u algemene voorwaarden op een goede manier?
Wilt u meer weten over het overhandigen van algemene voorwaarden en ervoor zorgen dat deze van toepassing zijn? Lees dan onze blog: Zijn uw algemene voorwaarden eigenlijk wel van toepassing?
Blijf op de hoogte!
Abonneer u nu op onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in ICT Recht. U ontvangt al onze blogs dan automatisch 1 keer per maand in uw mailbox.