Internetaanbieders, hostingbedrijven, online platforms, zoekmachines en marktplaatsen opgelet! De Digital Services Act is goedgekeurd door Europa en treedt vanaf begin 2024 in werking. Deze wetgeving heeft gevolgen voor u, dus bereidt u alvast voor. Wij schetsen de belangrijkste aandachtspunten.
Waarom ook alweer de Digital Services Act?
De huidige Europese regels voor digitale diensten (de zogenaamde e-commerce richtlijn) stammen uit het jaar 2000 en zijn nogal verouderd.
Deze wetgeving biedt te weinig bescherming aan consumenten en kleinere spelers op de markt. Ook is er een enorme opmars aan illegale handel en schadelijke online content (waaronder nepnieuws), die Europa tegen wil houden.
De Digital Services Act (DSA) moet hiervoor gaan zorgen.
Voor wie geldt de DSA?
De DSA zal van toepassing zijn op alle online tussenpersonen die diensten verlenen in de EU. De DSA definieert duidelijke verantwoordelijkheden voor aanbieders van intermediaire diensten. Hoe groter een aanbieder, hoe strenger de regels voor die partij zullen zijn.
De DSA onderscheidt de volgende partijen:
Online platforms, die verkopers en consumenten samenbrengen. Denk aan online marktplaatsen, appstores, platforms voor deeleconomie en sociale media platforms.
Zeer grote online platforms en zoekmachines. Deze brengen bijzondere risico's met zich mee bij de verspreiding van illegale inhoud, die maatschappelijke schade oplevert. Er zijn specifieke regels opgenomen voor platforms die meer dan 10% van de 450 miljoen consumenten binnen Europa bereiken.
Acces providers (ook wel ‘mere conduit’), die netwerkinfrastructuur aanbieden, providers van internettoegang en domeinnaamregistrators.
Hostingservices, zoals cloud- en webhostingservices.
Wat zijn de belangrijkste nieuwe regels?
Onder de DSA zullen aanbieders van intermediaire diensten niet alleen transparanter moeten zijn, maar zullen ook verantwoordelijk worden gehouden voor hun rol bij het verspreiden van illegale en schadelijke inhoud.
De DSA:
stelt speciale verplichtingen vast voor online marktplaatsen om de online verkoop van illegale producten en diensten te bestrijden;
introduceert maatregelen om illegale online content tegen te gaan en verplichtingen voor platforms om snel te reageren, met inachtneming van de grondrechten;
beschermt minderjarigen beter door platforms te verbieden gerichte advertenties in te zetten op basis van persoonsgegevens van minderjarigen;
legt bepaalde beperkingen op aan de presentatie van advertenties en aan het gebruik van gevoelige persoonlijke gegevens voor gerichte advertenties, waaronder geslacht, ras en religie;
verbiedt misleidende interfaces die bekend staan als ‘dark patterns’ en praktijken gericht op misleiding.
Meer weten over de nieuwe regels?
In onze eerdere blog ‘Wetsvoorstel Digital Services Act: grote impact + opvallende verplichtingen’ wordt uitgebreider stilgestaan bij de nieuwe verplichtingen.
Let op! Strengere regels voor grote online platforms en zoekmachines
Voor zeer grote online platforms en zoekmachines (de in de DSA zogenoemde VLOP's en VLOSE's) gelden strengere regels. Zij komen op Europees niveau onder toezicht te staan en
moeten:
gebruikers een systeem bieden voor het aanbevelen van inhoud die niet is gebaseerd op profilering;
de systeemrisico’s analyseren die ze creëren. Denk aan risico's in verband met de verspreiding van illegale inhoud, negatieve effecten op grondrechten, op verkiezingsprocessen en op gendergerelateerd geweld of geestelijke gezondheid.
Daarnaast introduceert de DSA een speciaal crisisresponsmechanisme. Dit mechanisme is in het leven geroepen vanwege de oorlog in Oekraïne en de daarbij gepaard gaande impact van gemanipuleerde online content.
Het crisisresponsmechanisme moet het mogelijk maken om de impact van de activiteiten van de VLOP’s en VLOSE’s op de crisis in kwestie te analyseren en snel te beslissen over evenredige en effectieve maatregelen om de eerbiediging van de grondrechten te waarborgen.
De DSA definitief: wat nu?
De DSA is in Europa definitief goedgekeurd en in werking getreden. De DSA zal 17 februari 2024 in de hele EU van toepassing zijn. Tot die tijd geldt een overgangsperiode, waarin platforms acties moeten ondernemen om zich te conformeren aan de DSA.
Voor online platforms geldt bijvoorbeeld dat ze drie maanden de tijd (tot 17 februari 2023) hebben om het aantal actieve eindgebruikers op hun websites te melden. De Commissie nodigt alle online platforms ook uit om de bekendgemaakte aantallen bij haar te melden. Op basis van die gebruikersaantallen zal de Commissie dan bepalen of een platform als zeer groot online platform of zeer grote online zoekmachine moet worden aangewezen.
Wordt u als zeer grote zoekmachine of platform aangewezen?
Dan moet u binnen 4 maanden al voldoen aan de verplichtingen op grond van de DSA
Wil u weten of en welke regels voor u gaan gelden? En welke acties u komend jaar moet ondernemen om in 2024 DSA-proof te zijn?
Neem contact met ons op via contact@legalz.nl of 010 2290 646 en wij ondersteunen u bij het in kaart brengen van de impact van deze regels voor uw organisatie.
Zeker weten dat u niks mist?
Abonneert u zich dan nu op onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang onze blogs automatisch in uw mailbox.