Om aan de transparantieverplichtingen van de Digital Services Act te voldoen, moeten online platforms in 2024 hun voorwaarden eenvoudig inzichtelijk maken. Als aanvulling daarop, heeft de Europese Commissie de Digital Services Terms and Conditions Database gelanceerd. Deze database wordt een centraal verzamelpunt voor de algemene voorwaarden van digitale diensten.
De Digital Services Act in het kort
De Digital Services Act (DSA) beschermt zowel kleine spelers als consumenten in Europa. Bijvoorbeeld tegen oneerlijke concurrentie, maar ook tegen illegale handel en fake news.
De DSA is van toepassing op alle online tussenpersonen die diensten verlenen in de EU. Denk aan hostingbedrijven, online platforms, internetaanbieders, marktplaatsen en zoekmachines.
De DSA legt onder meer verplichtingen op om de online verkoop van illegale producten en diensten te bestrijden, illegale online content tegen te gaan en beschermt minderjarigen beter. Ook worden er diverse transparantieverplichtingen opgelegd, waarop de Digital Services Terms and Conditions Database aansluit.
De Digital Services Terms and Conditions Database
De DSA verplicht online platforms om een eenvoudig te begrijpen, in duidelijke taal opgestelde samenvatting van hun algemene voorwaarden te verstrekken, in de talen van de lidstaten waarin ze actief zijn.
Door voorwaarden automatisch te indexeren, biedt de Digital Services Terms and Conditions Database inzicht aan gebruikers, toezichthouders en belanghebbenden. Het systeem screent de voorwaarden in de database meerdere keren per dag automatisch en markeert nieuwe wijzigingen. De database maakt hiervoor gebruik van open-source software.
Toezichthouders kunnen zo het digitale landschap volgen en juridische naleving van regelgeving beoordelen. Onderzoekers krijgen een in real-time inzicht in veranderende voorwaarden en trends via de database. Gebruikers krijgen meer overzicht, omdat ze nu via één bron de vele voorwaarden kunnen bijhouden waaraan een gebruiker mogelijk onderworpen is.
De database omvat nu 790 voorwaarden van ruim 400 diensten die worden aangeboden door meer dan 290 verschillende dienstverleners, waaronder Apple, Meta en Microsoft. Het doel is om via crowdsourcing met geverifieerde gebruikers een steeds groter wordende bron van voorwaarden te creëren.
Let op! In 2024 moet u zich al aan de DSA houden
De DSA zal 17 februari 2024 in de hele EU van toepassing zijn. Vanaf dat moment moeten alle online tussenpersonen die diensten verlenen in de EU zich aan de regels houden.
De regels gelden overigens al een paar maanden voor de zeer grote online platforms en zoekmachines die meer dan 10% van de 450 miljoen consumenten binnen Europa bereiken.
Wilt u meer weten over de regels die de DSA stelt? Lees dan onze blogs:
Digital Services Act goedgekeurd: dit zijn de gevolgen voor u
Wetsvoorstel Digital Services Act: grote impact + opvallende verplichtingen
Wil u weten of en welke regels voor u gaan gelden? En welke acties u nog moet nemen om in februari DSA-proof te zijn?
Neem contact met ons op via contact@legalz.nl of 010 2290 646 en wij ondersteunen u bij het in kaart brengen van de impact van deze regels voor uw organisatie.
Zeker weten dat u niks mist?
Abonneert u zich dan nu op onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang onze blogs automatisch in uw mailbox.