Nog maar 2,5 week tot de Digital Services Act (DSA) in heel Europa van toepassing is. De wetgeving heeft impact op online platforms, zoekmachines, marktplaatsen, internetproviders en hostingdiensten. Zij moeten zich vanaf dat moment houden aan diverse regels om Europese consumenten online beter te beschermen. Toezichthouder ACM komt met een leidraad, die organisaties helpt zich goed voor te bereiden op de DSA.
De DSA in het kort
Op 17 februari aanstaande is de Digital Services Act (DSA) in heel Europa van toepassing. De DSA moet zorgen voor een veilige, voorspelbare en betrouwbare online omgeving, waarin de rechten van Europeanen worden beschermd.
De belangrijkste regels die de DSA oplegt:
bestrijden van de online verkoop van illegale producten en diensten door online marktplaatsen;
tegengaan van illegale online content + een snelle reactie van online platforms erop;
respecteren van rechten van gebruikers bij schorsing of andere beperkingen (denk aan een verplicht klachtenafhandelingssyteem);
verbieden misleidende interfaces die bekend staan als ‘dark patterns’ en praktijken gericht op misleiding.
verbeteren bescherming minderjarigen, bijvoorbeeld door platforms te verbieden gerichte advertenties in te zetten op basis van persoonsgegevens van minderjarigen;
creëren van een veilige, betrouwbare en transparante online omgeving.
De DSA is van toepassing op alle online tussenpersonen die diensten verlenen in de EU. Denk aan hostingbedrijven, online platforms, internetaanbieders, marktplaatsen en zoekmachines.
De DSA differentieert: voor zeer grote online platforms en zoekmachines gelden strengere regels, dan voor de kleinere partijen.
Lees voor meer informatie over de DSA ook onze blogs:
Digital Services Act goedgekeurd: dit zijn de gevolgen voor u
Update Digital Services Act: Google, Amazon en Zalando nu al aan de beurt
Europese database gelanceerd voor voorwaarden van online platforms
Toezichthouder ACM biedt conceptleidraad
In Nederland zal de Autoriteit Consument & Markt (ACM) toezicht houden op de naleving van de DSA door aanbieders die gevestigd zijn in Nederland. Tijdens een eerste marktverkenning van de ACM bleek dat organisaties nog wel wat hulp kunnen gebruiken om zich goed te kunnen voorbereiden op de komst van de DSA.
Daarom heeft de ACM een conceptleidraad opgesteld die organisaties laat zien wat de DSA voor hen betekent en aan welke regels zij moeten voldoen. De ACM heeft per type aanbieder handvatten geformuleerd. De leidraad geeft onder meer handvatten over:
het omgaan met illegale inhoud;
de bescherming van minderjarigen;
de wijze van geschillenbeslechting; en
het voorkomen van dark patterns.
Valt u onder de regels van de DSA?
Dan kunt u tot en met 16 februari reageren op de conceptleidraad van de ACM. Zo wil de ACM meer duidelijkheid krijgen over de bruikbaarheid van de voorgestelde leidraad in de praktijk. Op basis van de op- en aanmerkingen van marktpartijen zal de ACM een definitieve versie van de leidraad publiceren, zodat het eenvoudiger voor u wordt om de regels van de DSA na te leven.
Let op!
De ACM meldt op haar site dat ze bevoegd is om te handhaven op de DSA, zodra de wet die dit regelt in werking treedt. Naar verwachting zal dit in de loop van 2024 zijn.
Op de hoogte blijven van deze en andere ontwikkelingen in ICT-recht?
Meldt u zich dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang onze blogs automatisch in uw mailbox.