U kent ze wel, teksten als ‘Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend’ of ‘Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde en bevat vertrouwelijke informatie’. Het zijn slechts twee voorbeelden van passages die voorkomen in e-maildisclaimers. Die disclaimers bestaan vaak uit een veelvoud van aansprakelijkheidsuitsluitingen, maar welke waarde hebben ze eigenlijk?

Waarom gebruiken we e-maildisclaimers?

Een disclaimer is handig, wanneer:

  • het e-mailbericht bij de verkeerde persoon of instantie terechtkomt;

  • de verzending van het e-mailbericht tot ongewenste gevolgen leidt (zoals onbedoeld een overeenkomst sluiten).

Een disclaimer wordt gebruikt om ongewilde rechtshandelingen te voorkomen. Daarnaast kun je er eventuele aansprakelijkheid van de verzender aangaande de inhoud van het e-mailbericht mee uitsluiten.

Het is echter de vraag of een e-maildisclaimer ook daadwerkelijk altijd dit effect heeft…

In hoeverre is een e-maildisclaimer bindend?

In het algemeen betreft dit type disclaimer een eenzijdige handeling van de verzender. Het bindt de ontvanger pas als hij instemt met de disclaimer. Bijvoorbeeld door een mail terug te sturen waarin hij bevestigt de desbetreffende correspondentie vertrouwelijk te behandelen.

Hoe vaak gebeurt dat?

In de meeste gevallen stuurt de ontvanger geen specifiek antwoord met betrekking tot de disclaimer of zelfs helemaal geen antwoord.

In dergelijke gevallen kan hij soms toch gebonden zijn aan de disclaimer, als uit zijn gedrag de bereidheid tot gebondenheid kan worden afgeleid.

e-mail.png

Heeft u bijvoorbeeld een contract gesloten met de ontvanger van het bericht?

Dan kan de e-maildisclaimer vanuit juridisch oogpunt gezien worden als een algemene voorwaarde. Een onlosmakelijk met het e-mailbericht verbonden disclaimer is namelijk bestemd om in meerdere overeenkomsten te worden opgenomen.

Daarbij zijn in disclaimers zelden tot nooit kernbedingen van een overeenkomst opgenomen. Voor de gelding van de disclaimer zal in die gevallen moeten worden gekeken naar het van toepassing zijnde algemene voorwaarden-regime.

Maken de bepalingen in de disclaimer onderdeel uit van een elektronische overeenkomst?

Dan kunnen deze van pas komen in eventuele onderhandelingen bij een geschil over hetgeen per e-mail is verzonden.

Nodigt uit tot zorgvuldigheid

Hoewel disclaimers de ontvanger dus niet altijd juridisch binden, kunnen zij wel effect hebben. Het helpt ontvangers eraan herinneren om zorgvuldig met de inhoud van een e-mail om te gaan en deze niet zomaar naar iedereen door te sturen.

Dit op zichzelf kan al een gegronde reden zijn om een disclaimer te gebruiken.

De e-maildisclaimer heeft dan ook wel degelijk een functie, ook als de ontvanger er juridisch gezien niet aan gebonden is.

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van deze en andere ontwikkelingen in ICT Recht? Abonneert u zich dan nu op onze maandelijkse nieuwsbrief.