28 juni 2025 moeten bedrijven voldoen aan de European Accessibility Act. Het lijkt nog ver weg, maar dat is zeker geen reden voor uitstel. Het voor iedereen toegankelijk maken van uw digitale producten en diensten is misschien wel meer werk dan u denkt. Hieronder een toelichting op de richtlijn, de status ervan en hetgeen u kunt doen om eraan te voldoen.

Wat houdt de European Accessibility Act in?

De European Accessibility Act – in Nederland de Europese toegankelijkheidswet genoemd – moet het voor mensen met een beperking net zo goed mogelijk maken om digitale producten en diensten te gebruiken als voor mensen zonder beperking.

Nederland telt miljoenen mensen met een (vorm van) functiebeperking, zoals slechtziendheid, doofheid, (kleuren)blindheid, autisme en laaggeletterdheid. Door de toenemende vergrijzing zal dit aantal de komende jaren naar verwachting verder oplopen.

Op welke producten en diensten is deze wetgeving van toepassing?

Het is essentieel dat mensen met een beperking gewoon kunnen blijven meedoen in de huidige, digitale maatschappij. Daarom moet onder meer online bankieren, reizen met trein, bus of metro en winkelen via webshops voor iedereen goed mogelijk zijn. De nieuwe wetgeving wordt van toepassing op onder meer:

  • computers en besturingssystemen;

  • e-commerce diensten (websites, -shops en apps);

  • audiovisuele mediadiensten;

  • e-books;

  • smartphones, tables en tv-apparatuur;

  • geldautomaten, ticket- en inchecksystemen;

  • diensten van vervoersbedrijven, zoals kaartjesautomaten, apps en websites;

  • financiële diensten, zoals internetbankieren.

Let op!

Hele kleine organisaties (minder dan 10 werknemers) zijn uitgezonderd van deze wetgeving en hoeven niet te voldoen aan de bijkomende verplichtingen.

Websites en apps van Nederlandse overheidsinstellingen moeten al sinds de zomer van 2018 voor iedereen toegankelijk zijn. Dit is vastgelegd in het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid.

Wat is de status van de European Accessibility Act ?

Alle Europese lidstaten hebben de European Accessibility Act in juni 2019 al aangenomen. Lidstaten hadden vervolgens drie jaar de tijd – tot 28 juni 2022 - om de bepalingen van de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. In Nederland wordt de richtlijn omgezet in het wetsvoorstel ‘Implementatiewet toegankelijkheidsvoorschriften producten en diensten’.

Nederland heeft net als 25 andere lidstaten afgelopen zomer een aanmaningsbrief ontvangen, omdat er nog geen mededeling is gedaan van maatregelen die genomen zijn om de European Accessibility Act in nationaal recht om te zetten. Uit een brief d.d. 4 november 2022 van de minister van Buitenlandse Zaken aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal blijkt dat er een implementatieachterstand is opgelopen.

In die brief staat het volgende over de implementatie van deze wetgeving te lezen:

“De complexiteit van de materie en de betrokkenheid van veel verschillende ministeries zorgen voor vertraging bij de implementatie. Daarnaast kost het de nodige tijd om afspraken te maken met de verschillende toezichthouders over de wijze waarop de implementatieregelgeving kan worden gehandhaafd. De verwachting is dat het wetsvoorstel begin 2023 voor advies bij de Afdeling advisering van de Raad van State aanhangig gemaakt zal worden. Hoewel de implementatiedatum voor het formeel vaststellen van de wetgeving ter implementatie van de richtlijn (28 juni 2022) inmiddels is verstreken, zal volgens artikel 31 van de richtlijn deze pas vanaf 28 juni 2025 feitelijk toegepast moeten worden. Die datum zal naar verwachting wel gehaald worden.”

Het is de hoop dat het wetsvoorstel snel bekend wordt gemaakt, omdat bedrijven volgens de Europese richtlijn tot 28 juni 2025 hebben om te voldoen aan de wetgeving.

Wat kunt u nu al doen om aan de European Accessibility Act te voldoen?

Op de website van de Europese Commissie valt te lezen dat bedrijven de nationale wetgeving moeten checken voor de regels en eisen. Zoals gezegd is de wet in Nederland nog niet geïmplementeerd, waardoor die optie voor nu nog afvalt.

Het doel van de wetgeving is echter wel bekend: het voor iedereen toegankelijk maken van eerdergenoemde producten en diensten. Heeft u dus bijvoorbeeld een webshop? Dan kunt u hiermee al wel aan de slag.

De European Accessibility Act legt namelijk geen gedetailleerde technische beperkingen op om producten en diensten toegankelijk te maken, maar laat juist ruimte voor innovatie en flexibiliteit.

Kunt u wel wat handvatten gebruiken?

Kijk dan eens naar de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Deze richtlijnen worden nu al gebruikt om websites en apps van overheidsorganisaties te toetsen. De WCAG zijn sinds 1999 de internationale standaard voor digitale toegankelijkheid.

Ook MKB Toegankelijk is een interessante informatiebron, waarop veel informatie staat over het toegankelijk maken van websites.

Tot slot zijn er verschillende (gratis) scans en tools op de markt, waarmee u kunt checken of uw site toegankelijk is. Kijk bijvoorbeeld eens op ismijnsitetoegankelijk.nl of digitaaltoegankelijk.nl.

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van deze en andere relevante wet- en regelgeving? Abonneert u zich dan nu op onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang onze blogs automatisch in uw mailbox.