Europa werkt aan een veilige en open digitale toekomst voor alle inwoners en ondernemers. Een mooi streven, maar één die veel tijd kost. De afgelopen jaren werden meerdere voorstellen gelanceerd waaronder de Digital Services Act (DSA) en de Digital Operational Resilience Act (DORA). Deze week een toelichting op 3 impactvolle wetsvoorstellen én de huidige status.
Digital Services Act: voor de bescherming van online gebruikers
De regels voor digitale diensten binnen Europa stammen nog uit 2000. Ze zijn achterhaald. De Digital Services Act (DSA) is bedoeld om de online veiligheid van gebruikers te waarborgen.
De wetgeving ziet er onder meer op toe dat gebruikers binnen Europa online:
beschermd worden tegen illegale of potentieel schadelijke content;
toegang hebben tot veilige producten; en
beschermd worden in hun grondrechten.
Het wetsvoorstel geldt voor online tussenpersonen als (grote) online platforms, access providers en hostingservices.
Status: op 25 november zijn de EU-ministers akkoord gegaan met het voorstel. Rond diezelfde tijd hebben de Europese privacytoezichthouders een statement uitgebracht dat de wetgeving volgens hen niet ver genoeg gaat. Desondanks is het streven om in 2022 een definitief akkoord te bereiken over de DSA.
Meer weten?
Wetsvoorstel Digital Services Act: grote impact + opvallende verplichtingen
Digital Markets Act: voor eerlijke, digitale concurrentie
Deze wetgeving vormt een pakket samen met de Digital Services Act. De Digital Markets Act (DMA) ziet vooral toe op de bevordering van eerlijke concurrentie, zodat kleinere spelers ook een kans krijgen.
De wetgeving geldt voor grote online platforms met een zogenaamde poortwachter functie. Deze platforms krijgen een bepaalde mate van verantwoordelijkheid naar de concurrentie binnen de digitale markt.
Status: op 25 november zijn de EU-ministers akkoord gegaan met het voorstel. Rond diezelfde tijd hebben de Europese privacytoezichthouders een statement uitgebracht dat de wetgeving voor hen niet ver genoeg gaat. Toch is het streven om in 2022 een definitief akkoord te bereiken over de DMA.
Meer weten?
Wetsvoorstel Digital Markets Act: strenge regels voor grote online platforms
Digital Operation Resillience Act: voor digitale weerbaarheid in de financiële sector
De financiële sector moet weerbaarder worden. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. Tegelijkertijd neemt de afhankelijkheid van digitale processen in de financiële sector toe.
Met de Digital Operational Resilience Act (DORA) komt er één standaard op het gebied van ICT-weerbaarheid en risicomanagement in de Europese bancaire sector.
De wetgeving moet gaan gelden voor onder meer:
banken en verzekeraars;
intermediairs,
aanbieders van crypto-activadiensten;
(ICT-)bedrijven die zelf financiële diensten leveren; en
ICT-leveranciers van financiële bedrijven.
DORA is onderdeel van het Digital Finance Package van de Europese Commissie.
Status: de Europese Commissie heeft in mei 2021 het voorstel gedaan voor de Digital Operational Resilience Act. Het voorstel ligt nu bij het Europese Parlement en de Europese Raad, die hierover naar verwachting begin 2022 zullen onderhandelen. De DORA zal op zijn vroegst eind 2022 in werking treden.
Meer weten?
Nieuwe Europese Regels voor IT en Cloud in de financiële sector
Volgende week deel 2
Naast deze 3 wetsvoorstellen, heeft Europa nog meer op de plank liggen. Waaronder de Data Governance Act voor veilige en eenvoudige gegevensdeling en de Artificial Intelligence Regulation, die Europeanen vertrouwen moet geven in de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie.
Volgende week bespreken we deze voorstellen en hun status met u in de blog:
Van betrouwbare AI tot Europese portemonnee: deze EU-wetgeving komt eraan
Zeker weten dat u niks mist?
Meld u dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en krijg onze blogs automatisch in uw inbox.