Vorig jaar zomer werd de Europese Platform-2-Business (P2B) Verordening van kracht. Sindsdien zijn digitale platforms als vergelijkingssites, online marktplaatsen en appstores onderworpen aan strenge eisen. Doel? Ondernemers die zakendoen met deze platforms beter beschermen. De handhaving hiervan wordt nu ook laagdrempeliger, dankzij een nieuw Nederlands wetsvoorstel.

Publiek toezicht door de ACM

Momenteel wordt de P2B-Verordening gehandhaafd door de civiele rechter. Elke ondernemer die een geschil heeft met een platform kan daar terecht. Of bij het platform zelf natuurlijk.

Dat moet laagdrempeliger, vindt de Nederlandse overheid.

Daarom ligt er nu een wetsvoorstel waarin de Autoriteit Consument & Markt (ACM) wordt aangesteld als publiek toezichthouder.

Wordt de P2B-Verordening niet nageleefd?

Dan kan een ondernemer straks terecht bij de ACM om daar eenvoudig een melding te maken.

Let op!

De ACM behandelt bij goedkeuring van het wetsvoorstel enkel overtredingen die leiden tot schade aan de collectieve belangen van ondernemers.

De P2B-Verordening in het kort

store-4156934_640.png

In zomer van 2020 werd de P2B-Verordening van kracht. De Verordening bracht een aantal stevige verplichtingen rond de inhoud en het wijzigen van algemene voorwaarden, de ranking van goederen en diensten en de behandeling van klachten en geschillen. De belangrijkste regels op een rij.

Digitale platforms:

  • hanteren algemene voorwaarden die helder, duidelijk en goed toegankelijk zijn;

  • zijn transparant over de volgorde van de zoekresultaten;

  • maken duidelijk om welke redenen een professionele gebruiker tijdelijk of definitief van een platform kan worden verwijderd;

  • moeten zorgen voor een klachtenafhandelingssysteem, tenzij er minder dan 50 personen werkzaam zijn en de jaaromzet onder de 10 miljoen euro is;

  • wijzen een of meer bemiddelaars aanwijzen die geschillen tussen het platform en zakelijke gebruikers kunnen schikken.

De P2B-verordening geldt voor alle platforms waarop ondernemers gevestigd in de EU hun producten of diensten aanbieden. Ongeacht de vestigingsplaats van de aanbieder van het online platform. Partijen als Facebook, Google en Amazon hebben zich dus ook aan de regels te houden.

Wetsvoorstel open voor consultatie

Tot 7 juli hebben partijen als platforms en ondernemers de mogelijkheid om te reageren op het wetsvoorstel. Daarna wordt het voorstel verder gefinaliseerd. Als dit voorstel definitief is, zal de ACM toezicht gaan houden op de naleving van de P2B-Verordening.

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van deze en andere ontwikkelingen in ICT Recht? Meldt u zich dan nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang onze blogs maandelijks in uw mailbox.