2021 ligt bijna achter ons. Een jaar waarin lockdowns, vaccinaties en 2G vs. 3G het nieuws domineerden. De wereld van ICT & Recht zag er echter heel anders uit. Daar vielen vooral de vele rechtszaken rondom cybercrime op en de grote hoeveelheid Europese wetsvoorstellen mét impact. Tijd voor een terugblik op de meest opvallende juridische topics van het afgelopen jaar.
Rechtszaken over cybercriminaliteit
Opvallend waren de vele rechtszaken die dit jaar behandeld werden met betrekking tot cybercrime en ransomware. Cybercriminaliteit komt steeds vaker voor, maar de grote vraag is:
wie draait er voor op?
Heeft de leverancier pech als een factuur te goeder trouw betaald is aan een crimineel? Of moet de klant alsnog (nogmaals) betalen? De rechtbanken draaiden dit jaar overuren met het oplossen van dit soort zaken.
In het jaaroverzicht behandelen we er twee, waaronder de spraakmakende zaak tussen Brabantia en Bol.com. De laatst genoemde dacht €750.000,- te hebben overgemaakt aan leverancier Brabantia, maar betaalde in werkelijkheid aan een stel oplichters…
Let op!
We behandelen in ons jaaroverzicht twee van dit soort zaken, maar met heel verschillende uitkomsten. Daarom leggen we ook uit wat u hiervan kunt leren en wat u kunt doen om problemen met valse facturen te voorkomen.
Veel Europese regels in de maak
In Europa zijn ze er maar druk mee. Ook in 2021 stond er veel nieuwe Europese wet- en regelgeving rondom ICT Recht op het programma. Hoewel: niets is nog definitief. Er liggen we diverse voorstellen op tafel.
Voor het beschermen van de privacy van Europese burgers. Het vergroten van de digitale weerbaarheid van de financiële sector. Het aanpakken van de monopolypositie van grote online platforms etc. etc.
Dit leidde onder meer tot voorstellen voor de Digital Services Act en de Digital Operational Resilience Act. De (mogelijke) consequenties van deze regelgeving bespraken we afgelopen jaar uitgebreid.
Privacyregels worden alsmaar strenger
Privacy is een terugkerend thema in ICT Recht. Het belang ervan wordt steeds groter en de regels alsmaar strenger. Ook dit jaar zijn nieuwe stappen gezet om de privacy van consumenten beter te beschermen.
Denk aan de gewijzigde Telecommunicatiewet die van kracht ging. Hierdoor is er een einde gekomen aan het tijdperk van koud bellen.
Daarnaast wordt er nog steeds naarstig gezocht naar een oplossing voor de nietigverklaring van het Privacy Shield in 2020. Dit leidde dit jaar onder meer tot het onrechtmatig verklaren van het gebruik van MailChimp in Duitsland…
Van e-maildisclaimer tot GIBIT
We bespraken dit jaar niet alleen rechtszaken, privacy en wetgeving in onze blogs. We gaven ook antwoorden op praktische, contractuele vraagstukken.
Zo gingen we in op de vraag in hoeverre een e-maildisclaimer bindend is en de elektronische handtekening dezelfde waarde heeft als een ‘echte’. Daarnaast namen we u mee in de consequenties van de nieuwe GIBIT 2020 voorwaarden.
Lees nu het volledige jaaroverzicht!
Met dit jaaroverzicht hebben we de belangrijkste juridische ontwikkelingen en onderwerpen van 2021 bij elkaar gezet. In één oogopslag ziet u wat u wellicht gemist heeft of nog extra aandacht zou willen geven.
Mocht u na het lezen van dit jaaroverzicht nog vragen hebben, bel of mail ons dan. Geheel vrijblijvend, want wij helpen u graag verder. Ook in 2022.
Wij wensen u alvast een prettige kerstdagen en een succesvol, maar vooral gezond nieuwjaar!
Het team van Legalz