Intellectuele eigendomsrechten zijn een groot goed in ICT. Vrijwel alle ICT-producten worden hierdoor beschermd. De vraag wie eigenaar is van deze rechten is een veel gestelde. Ook in de rechtbank. In de nieuwe ICT-branchevoorwaarden worden de intellectuele eigendomsrechten uitgebreid behandeld. Inclusief het ‘nieuwe’ recht om logo’s van klanten als referentie te mogen gebruiken.
Wie onze blogs volgt, heeft recentelijk een driedelige blogreeks over de NLdigital Voorwaarden kunnen lezen. We bespraken in deze blogs de bepalingen rondom mediation, arbitrage en aansprakelijkheid.
Naar aanleiding van deze blogserie ontvingen we vragen over de bepaling rondom intellectuele eigendomsrechten. Hoe staat het hiermee geregeld in de nieuwe branchevoorwaarden?
Eigendom & gebruiksrecht
Bijna alle producten op het gebied van ICT (programmatuur, databestanden, websites etc.) zijn onderworpen aan rechten van intellectuele eigendom (IE), zoals auteurs- of octrooirechten. Vaak wordt er ook gesproken over IP-rechten (Intellectual Property).
Deze rechten vormen de kern van vele ICT-leveranciers. Daarom is in de NLdigital Voorwaarden (artikel 10) een uitgebreide regeling over dit onderwerp opgenomen. Het uitgangspunt van de regeling is dat de rechten van intellectueel eigendom steeds bij de leverancier blijven. De klant verkrijgt vervolgens het gebruiksrecht daarop.
Een aan klant toekomend recht tot gebruik is niet-exclusief, niet-overdraagbaar, niet-verpandbaar en niet-sublicentieerbaar. Oftewel, de IE-rechten liggen bij de leverancier en het gebruiksrecht hierop kan een leverancier aan meerdere klanten geven (want het is niet-exclusief). Het gebruiksrecht van de klant is echter beperkt tot eigen gebruik.
Overdragen van de rechten
Alleen als het schriftelijk uitdrukkelijk anders is afgesproken, worden rechten van intellectuele eigendom overgedragen aan de klant.
Let op!
Zelfs na overdracht behoudt de leverancier rechten. Bijvoorbeeld om ideeën en materialen die tot de ontwikkeling van een product voor de klant hebben geleid, voor andere doeleinden te gebruiken.
In artikel 10.2 staat namelijk dat na overdracht van intellectuele eigendomsrechten de leverancier het recht heeft om de aan die ontwikkeling ten grondslag liggende onderdelen, ontwerpen en documentatie te gebruiken en ook te exploiteren.
De leverancier blijft ook na overdracht dus een sterke positie houden.
Nieuw: gebruik van logo als referentie
Nieuw in de NLdigital Voorwaarden is de bepaling dat leverancier gerechtigd is om het beeldmerk, logo of naam van de klant te gebruiken in zijn externe communicatie. Als de NLdigital Voorwaarden van toepassing zijn, mag je als leverancier dus het logo van de klant op de website gebruiken als referentie of voor marketingdoeleinden.
Niet elke klant zit hier natuurlijk op te wachten. Zolang er echter geen verdere afspraken zijn gemaakt, mag dit op grond van de NLdigital Voorwaarden wel.
Over de wijze waarop het gebruik van referenties volgens ons wel moet, hebben we eerder al een blog gewijd.
Vragen of advies nodig over de nieuwe NLdigital Voorwaarden?
Heeft u wellicht ook een vraag over de nieuwe voorwaarden? Of heeft u advies nodig over de mogelijke overstap? Laat het ons weten.
Wij gaan graag vrijblijvend het gesprek met u aan. Bel ons vandaag nog via 010 2290 646 of stuur uw vraag naar contact@legalz.nl.
Ontvang onze blogs in uw mailbox
Wilt u onze blogs gewoon in uw mailbox ontvangen? Meldt u zich dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.