Biedt u via uw website producten of diensten aan consumenten aan? Dan vindt de orderbevestiging hoogstwaarschijnlijk plaats via een button. De tekst erop luistert nauw, zo ontdekte een bedrijf laatst tijdens een rechtszaak. Doordat de button inhoudelijk niet aan de eisen voldeed, werd de volledige overeenkomst vernietigd. Houdt de tekst op uw button wel stand in de rechtbank?
Bestelknop reden voor vernietiging overeenkomst
Tijdens een rechtszaak deze zomer eiste een energiebedrijf dat een consument aan haar betalingsverplichting zou worden gehouden, omdat zij volgens het bedrijf een contract had afgesloten.
Het betreffende contract kwam via de webshop van het bedrijf tot stand. Op de bestelknop van de webwinkel stonden de woorden ‘bevestig je aanvraag’.
De rechter constateerde echter dat het bedrijf daarmee onvoldoende duidelijk maakt dat de consument door het aanklikken van die knop ook een betalingsverplichting aangaat. De overeenkomst is daarom vernietigden de consument hoeft niet te betalen.
Hoe zit dat precies?
Online aankopen volgens het Burgerlijk Wetboek
In het Burgerlijk Wetboek wordt uitbreid stilgestaan bij het elektronische bestelproces tussen handelaren en consumenten. Een handelaar moet dit proces zodanig inrichten dat de consument een aanbod pas kan aanvaarden als er ontegenzeggelijk duidelijk is gemaakt dat de bestelling een betalingsverplichting meebrengt.
Een bestelkop of soortgelijke functie moet een ondubbelzinnige formulering bevatten die goed leesbaar is en waaruit blijkt dat het plaatsen van een bestelling ook een betalingsverplichting ten opzichte van de handelaar betekent.
Wat zo’n ondubbelzinnige formulering inhoudt?
In de wet geven ze als voorbeeld: ‘bestelling met betalingsverplichting’.
Let op!
Komt een overeenkomst tot stand, terwijl de formulering niet goed leesbaar en/of ondubbelzinnig is? Dan is deze volgens de wet vernietigbaar.
Hof van Justitie: alleen de tekst op de button telt
Eerder dit jaar kreeg het Hof van Justitie deze vraag voorgelegd:
Moet er bij de beoordeling van de rechtsgeldigheid van het elektronisch bestelproces tussen handelaren en consumenten enkel rekening worden gehouden met de woorden op de bestelknop of ook met de omstandigheden van het bestelproces?
Het antwoord van het Hof van Justitie was kort en krachtig:
Er moet bij de beoordeling uitsluitend worden uitgegaan van de woorden op de bestelknop, waarmee de consument het bestelproces afrondt. De verdere omstandigheden van het bestelproces zijn daarbij niet relevant.
Een rechter houdt dus enkel rekening met de woorden op de bestelknop.
Let goed op bij de woordkeuze
Uit bovenstaande blijkt hoe belangrijk de woordkeuze op een bestelbutton is. Het moet niet alleen duidelijk zijn dat een consument een bestelling plaatst, maar ook dat hij of zij een betalingsverplichting aangaat.
Een knop met ‘bevestig je aanvraag’ of ‘plaats bestelling’ voldoet niet aan de wettelijke eisen. De tekst ‘bestellen en betalen’ voldoet daarentegen wel.
Zorg dat u niet het risico loopt dat uw overeenkomsten met consumenten vernietigd worden en check de tekst op uw online bestelbutton(s) goed!
Blijf op de hoogte!
Op de hoogte van deze en andere ontwikkelingen op het gebied van ICT-recht? Meldt u zich dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang onze blogs automatisch in uw mailbox.