Een eenmaal gesloten (IT-)overeenkomst kan vaak een looptijd hebben van vele jaren. Dat maakt het een statisch document, terwijl het werk, de mensen, de omstandigheden, de wensen en de eisen veranderen. Niet vreemd dus als er gedurende de looptijd van een contract behoefte of noodzaak ontstaat om de overeenkomst te wijzigen. Maar hoe werkt het (eenzijdig) wijzigen van een lopende overeenkomst eigenlijk?

Contracten tussentijds wijzigen: mag dat?

Een contract mag in principe tussentijds gewijzigd worden. De wijziging van (de inhoud van) een bestaande overeenkomst vereist echter – net als bij de totstandkoming ervan – een aanbod en aanvaarding daarvan (wilsovereenstemming), zoals bepaald in artikel 6:217 van het Burgerlijk Wetboek.

Eenzijdig wijzigen van een overeenkomst is dan ook niet mogelijk, tenzij er een eenzijdig wijzigingsbeding in het reeds ondertekende contract is opgenomen.

In het contract kunnen bedingen over het wijzigen van de overeenkomst worden opgenomen. Hieronder een voorbeeld van een wijzigingsbeding uit de praktijk.

Wijziging op basis van (nadere) overeenstemming

  1. Partijen erkennen de noodzaak om deze Overeenkomst van tijd tot tijd te veranderen. Elke partij mag de andere partij schriftelijk verzoeken om deze Overeenkomst te veranderen teneinde de doelen van deze Overeenkomst beter te kunnen realiseren.

  2. Totdat Partijen schriftelijk overeenstemming hebben bereikt over de voorgestelde wijzigingen, zullen Partijen hun verplichtingen onder de Overeenkomst onverminderd blijven vervullen.

Wijzigingsprocedure in contracten

In contracten kan ook een wijzigingsprocedure als beding worden opgenomen. Een dergelijk beding kan bepalen op welke manier een contract gewijzigd mag worden.

Zo kun je vastleggen dat een voorstel tot wijziging op een voorgeschreven wijze moet worden gedaan en dat de andere partij op een bepaalde wijze en/of binnen een bepaalde termijn hierop zal reageren. Ook kun je bepalen of en wanneer er eventueel overleg moet plaatsvinden over het voorstel tot wijziging. Uitgangspunt bij dergelijke bedingen is dat er overeenstemming tussen beide partijen wordt bereikt.

Bij een dergelijk beding kunnen partijen bijvoorbeeld bepalen dat:

  • overeenstemming over (enige) wijziging van de overeenkomst uitsluitend schriftelijk kan worden bereikt (bescherming tegen mondelinge/onduidelijke afspraken); en

  • wijzigingen alleen rechtsgeldig door een bepaalde aangewezen vertegenwoordiger kunnen worden aanvaard of overeengekomen (bescherming tegen ongewenste afspraken door medewerkers op de werkvloer).

Eenzijdig wijzigingsbeding

Een contract kan ook een eenzijdig wijzigingsbeding bevatten. De strekking van een eenzijdig wijzigingsbeding is dat een bepaalde partij op een voorgeschreven wijze een lopende overeenkomst mag wijzigen.

Meestal is dit een beding dat een partij het recht geeft om de algemene voorwaarden te wijzigen, bijvoorbeeld door de bestaande algemene voorwaarden te vervangen door nieuwe algemene voorwaarden. Het kan ook gaan om tussentijdse prijswijzigingen, zoals prijsindexatie.

Het recht om tot wijziging over te gaan is door middel van het eenzijdig wijzigingsbeding bij voorbaat overeengekomen tussen de partijen. Daarom is er geen instemming (aanvaarding) meer nodig als de overeengekomen wijziging zich aandient. Een dergelijk beding wordt geregeld aangetroffen in algemene voorwaarden van dienstverleners.

Aspecten die vaak worden opgenomen in een eenzijdig wijzigingsbeding:

  • kennisgeving van de wijziging aan de andere partij (bijvoorbeeld: schriftelijk);

  • eventueel een beperking op het aantal keren, het moment waarop de wijziging plaatsvindt of de aard/omvang van de wijziging (bijvoorbeeld één keer per jaar of per een bepaald moment wijziging van prijzen/tarieven binnen een bepaalde bandbreedte);

  • de wijziging treedt in werking na een bepaalde voorgeschreven periode (bijvoorbeeld 1 maand na kennisgeving); en

  • eventueel een recht voor de andere partij om (schriftelijk) bezwaar te maken en een regeling van de consequenties indien bezwaar is gemaakt. Denk aan het recht voor de partij die de wijziging doorvoert of voor de andere partij om de overeenkomst dan te beëindigen.

Ter illustratie vindt u hieronder een voorbeeld van een eenzijdig wijzigingsbeding uit een overeenkomst.

“Leverancier heeft het recht de Overeenkomst en/of deze Algemene Voorwaarden te wijzigen. Leverancier zal een wijziging tenminste 60 dagen van tevoren aan Klant mededelen. Een wijziging wordt geacht door Klant te zijn geaccepteerd en treedt op de door Leverancier aangegeven datum in werking, tenzij Klant binnen 30 dagen na de mededeling schriftelijk aan Leverancier mededeelt de wijziging niet te accepteren. In dat geval kan ieder van de Partijen de Overeenkomst schriftelijk beëindigen met inachtneming van een opzegtermijn van 30 dagen.”

Zeker weten dat u niks mist?

Abonneert u zich dan op onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang onze blogs automatisch in uw inbox.