Producten of diensten verkopen met behulp van een derde partij? Gaat u dan voor een reseller, dealer of agent? Een belangrijke keuze, omdat ieder type overeenkomst zijn eigen juridische regeling meebrengt. We zetten de verschillende samenwerkingsvormen met hun contracten naast elkaar en tonen u de voor- en nadelen.

Reseller, dealer of agent: wat is het verschil?

Ten eerste is het goed om te weten dat we onder een reseller en dealer in de regel hetzelfde verstaan. Ook een distributieovereenkomst wordt tot deze samenwerkingsvorm gerekend.

Wat dit type partnerschap inhoudt?

Een reseller, distributeur of dealer koopt producten of diensten bij een leverancier in en verkoopt deze (met een winstmarge) zelf door aan zijn klanten. Het risico ligt dus grotendeels bij de reseller en niet bij de leverancier.

Een agent doet iets heel anders. Hij bemiddelt tussen een bedrijf en haar klanten en helpt zo als vertegenwoordiger extra klanten binnen te halen. Het risico en de verantwoordelijkheid hiervoor liggen bij het bedrijf en niet bij de agent.

Juridische aandachtspunten reseller-/dealerovereenkomst

In de wet is er niets specifiek geregeld over de resellerovereenkomst. Het staat u dus deels vrij om het contract zelf invulling te geven.

De overeenkomst draait om de voorwaarden waartegen de reseller producten of diensten mag verkopen. Aandachtspunten zijn onder meer:

  • de wijze waarop de inkoop van producten en diensten geregeld is;

  • binnen welke (territoriale) markt de reseller mag opereren, al dan niet op basis van exclusiviteit;

  • wie de prijzen vaststelt en hoe de betalingen verlopen;

  • wat de (software)licentievoorwaarden zijn;

  • het goed vastleggen van het aansluitings- en implementatieproces: wie heeft welke taak en verantwoordelijkheid?;

  • het support en onderhoud op producten of diensten: door de leverancier of de reseller?;

  • de wijze van klachtenafhandeling van klanten over de reseller;

  • het regelen van de aansprakelijkheid.

Maak in de dealerovereenkomst ook afspraken over het beëindigen van de samenwerking. Een reseller heeft meestal geen recht op extra vergoedingen, tenzij hier afspraken over zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het terugkopen van niet-verkochte goederen van de reseller door de leverancier.

Belangrijk!

Bij beëindiging van de overeenkomst krijgt de leverancier niet ‘automatisch’ de klanten van de dealer in het bestand. Het contract is immers tussen de klant en de reseller gesloten. Het is voor leveranciers daarom belangrijk om in het contract duidelijke afspraken te maken over het overnemen van klanten na einde overeenkomst.

Juridische aandachtspunten agentuurovereenkomst

Een agent treedt op als vertegenwoordiger van een organisatie. Hij of zij verkoopt producten of diensten, maar de organisatie sluit zelf het contract met de klant. Het bedrijf draagt dus de verantwoordelijkheid en de bijkomende (debiteuren)risico’s.

In ruil voor het werk dat de agent voor een organisatie verricht, krijgt hij of zij provisie. Dit kan zowel een vast bedrag zijn als bijvoorbeeld een percentage van de omzet.

Let op!

Een agentuurovereenkomst is gebonden aan wettelijke regels. In boek 7 artikel 428 t/m 445 van het Burgerlijk Wetboek zijn diverse regels opgenomen, waaraan dit type contract moet voldoen. U bent dus niet vrij om deze overeenkomst naar eigen inzicht op te stellen.

Zo is een organisatie verplicht om na afloop van iedere maand een schriftelijke opgave aan de handelsagent te verstrekken van de over die maand verschuldigde provisie. Ook moet de organisatie het nodige documentatiemateriaal ter beschikking stellen over de goederen en diensten waarvoor de handelsagent bemiddelt en hem of haar alle inlichtingen verschaffen die nodig zijn voor de uitvoering van de agentuurovereenkomst.

Hoe zit het met beëindiging?

Daar zit voor veel bedrijven het pijnpunt. Bij einde van de overeenkomst heeft een handelsagent namelijk recht op een zogenaamde goodwillvergoeding. Deze vergoeding bedraagt maximaal de provisie van één jaar, berekend naar het gemiddelde van de laatste vijf jaren.

Heeft de overeenkomst korter geduurd? Dan wordt gekeken naar het gemiddelde van de gehele duur daarvan.

De verschillen in één oogopslag

Voor het gemak hebben we de belangrijkste eigenschappen van een reseller- en agentuurovereenkomst in één overzicht gezet. Zo kunt u de verschillen makkelijk herkennen.

Maak de juiste keuze

Zoals u ziet, zijn er grote verschillen en (juridische) risico’s tussen de reseller- en dealerovereenkomst enerzijds en de agentuurovereenkomst anderzijds. Het is daarom belangrijk dat u het juiste type contract uitzoekt voor de samenwerking en de doelstellingen die u voor ogen hebt.

Mocht u hulp nodig hebben bij het bepalen van de juiste vorm, neem dan gerust contact met onze ICT-juristen op via 010 2290 646 of stuur een mail met uw vraag naar contact@legalz.nl.

Blijf op de hoogte!

Zeker weten dat u niks mist? Abonneert u zich dan op onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang onze blogs automatisch in uw mailbox.