De Europese belangenorganisatie van cloudserviceproviders (CISPE) heeft een toezichthoudend orgaan opgericht om softwaregiganten te monitoren. Het doel? Een eerlijke licentieomgeving voor cloudsoftware in Europa te helpen realiseren. In eerste instantie zullen de pijlen worden gericht op Microsoft, die wordt verweten de machtspositie te misbruiken.

Ecco: toezichthoudend orgaan voor eerlijke concurrentie

CISPE (voluit Cloud Infrastructure Service Providers of Europe) is de belangenorganisatie voor cloudserviceproviders in Europa. Deze organisatie heeft het toezichthoudend orgaan European Cloud Competition Observatory (ECCO) opgericht. ECCO wordt beheerd door CISPE, maar opereert onder een onafhankelijke bestuursstructuur.

Toezichthoudend orgaan ECCO houdt licentiepraktijken op de Europese markt in de gaten, die gevolgen hebben voor zowel cloudproviders als klanten. ECCO heeft als doel om door middel van monitoring eerlijke concurrentie op de Europese cloudmarkt te bevorderen.

Waarom?

Omdat grote techgiganten als Microsoft hun software steeds verder verweven met hun eigen cloudinfrastructuur. Hierdoor wordt het voor Europese cloudproviders almaar lastiger om hun clouddiensten aan te bieden.

Daar moet verandering in komen, aldus CISPE.

Schikking met Microsoft vormt startschot

In juli 2024 trof CISPE een schikking met Microsoft. Onderdeel van deze schikking is dat Microsoft onder meer verplicht is om Europese cloudproviders in staat te stellen de software van Microsoft op lokale cloud-infrastructuren te laten draaien. Dat niet alleen, ze moeten dit ook kunnen doen tegen dezelfde prijzen als Microsoft zelf aanbiedt.

 Microsoft software kan tot dusver alleen nog vanaf Microsoft Azure worden benaderd of tegen dure licentievoorwaarden op lokale cloud-infrastructuren draaien.

ECCO zal zich gaan concentreren op de naleving van de verplichtingen die Microsoft heeft naar aanleiding van de schikking in juli. Microsoft kreeg toen namelijk negen maanden de tijd om de afspraak na te leven. Het zal als het goed is voor Europese cloudproviders in het voorjaar van 2025 dus al mogelijk moeten zijn om Microsoft software aan te bieden op hun eigen platform.

Voor die tijd zullen CISPE-leden uitgebreide tests uitvoeren en zal ECCO na de technische top in Redmond deze maand zijn eerste voortgangsrapport publiceren. In februari en april 2025 komt ECCO met follow-ups, voorafgaand aan de softwarerelease van Microsoft.

Alle ECCO-rapporten zullen publiekelijk toegankelijk zijn via de CISPE-website.

Toezicht op softwaregiganten

Naast Microsoft zal ECCO ook andere softwaregiganten gaan monitoren, om zo een eerlijke licentieomgeving voor cloudsoftware in Europa te helpen realiseren. Op dit moment wordt bijvoorbeeld Broadcom/VMware onder de loep genomen, omdat er mogelijk een beperking is in de cloudkeuze voor Europese klanten.

Op de hoogte blijven van deze en andere ontwikkelingen in ICT recht?

Abonneert u zich dan op onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang onze blogs automatisch in uw mailbox.