Intellectueel eigendom: hét onderscheidend vermogen van een organisatie. Zeker in ICT. Toch wordt het vaak slecht beschermd. Met alle gevolgen van dien. 6 tips om uw grootste bezit veilig te stellen. Nu en in de toekomst.
Onder intellectuele eigendomsrechten verstaan we alle rechten die uitgewerkte ideeën van de rechthebbende beschermen.. Onder het intellectueel eigendomsrecht vallen onder meer het merkenrecht, auteursrecht, octrooirecht en handelsnaamrecht. Het beschermt niet het ‘gewone’ eigendom, maar juist immateriële goederen.
Zo beschermen deze rechten niet een (fysieke) auto zelf, maar de uitgewerkte ideeën erachter. Bijvoorbeeld de techniek, de productnaam en de vormgeving.
Waarom is het veiligstellen van intellectuele eigendomsrechten essentieel?
Er zijn genoeg momenten dat u moet kunnen aantonen dat u de intellectuele eigendomsrechten heeft op de kennis, knowhow en op producten, zoals data en software. Dergelijke momenten zijn bijvoorbeeld:
als u de organisatie wil verkopen (overdracht aandelen);
voor het verkrijgen van financiering;
als iemand inbreuk maakt op uw rechten;
bij het sluiten van contracten met klanten en distributeurs (zeker bij verstrekking van licentie/gebruiksrecht).
Essentieel dat u het intellectueel eigendom goed beschermd. In de praktijk gaat dat helaas nogal eens mis. Daarom hierbij 6 tips om uw rechten veilig te stellen.
Tip 1: Zet het zwart-op-wit
Wilt u een inbreuk op uw intellectuele eigendomsrechten hardmaken?
Dan heeft u bewijs nodig.
In de rechtszaal worden zaken af en toe gewonnen op slimmigheid, maar veel vaker verloren op gebrek aan bewijs en onvolledige dossiers. Door de lange levensduur en ontwikkelingstijd van software gaat belangrijke informatie verloren.
Zorg dus dat u de vastlegging van uw rechten borgt in het proces van softwareontwikkeling.
Tip 2: Is de overdracht geldig?
De meeste ondernemingen beginnen niet met niets. Software die door de oprichters op de zolderkamer is ontwikkeld, wordt ingebracht in een besloten vennootschap. Of er wordt software aangekocht van een andere partij.
Op welke manier de overdracht van kennis en knowhow ook plaatsvindt: zorg dat deze rechtsgeldig is.
De wet vereist daarvoor een akte; schriftelijk én ondertekend. Anders is het intellectuele eigendom formeel nooit overgegaan.
Tip 3: Maak duidelijke afspraken met uw medewerkers
In geval van software en code is de maker de rechthebbende op het intellectuele eigendom. Voor werknemers kent de wet een uitzondering: de werkgever is rechthebbende op werk (zoals software) dat in loondienst wordt gemaakt.
Let op!
Het ontwikkelde werk moet namelijk wel binnen de kaders van de functieomschrijving passen. Daar ligt ruimte voor discussie. Als een programmeur tijdens werktijd op eigen initiatief een mooie tool of module ontwikkelt, wie is dan rechthebbende?
Zorg dat u hierover duidelijke afspraken maakt in de arbeidsovereenkomst. Bijvoorbeeld door een bepaling op te nemen waarmee een werknemer aanvaardt mee te werken aan de overdracht van de auteursrechten van alle werken die worden vervaardigd na gebruikmaking van kennis en/of middelen van de werkgever.
Tip 4: maak goede afspraken over de exploitatie
Software is pas echt veel waard als u deze exploiteert. Bijvoorbeeld door middel van een licentie of softwaredistributiecontract.
Kansrijk, maar ook gevaarlijk.
U wilt niet dat uw intellectuele eigendom zomaar op straat komt te liggen. Maak duidelijke afspraken in uw contracten over de rechten die u heeft en wilt houden.
Tip 5: Veilig bewaren van uw rechten
Stel dat uw organisatie failliet gaat.
Is dat voor u dan het einde?
Waarschijnlijk wel als uw intellectuele eigendom in de failliete inboedel zit. Waarschijnlijk niet als u dit eigendom tijdig heeft ondergebracht in een aparte stichting of vennootschap.
Tip 6: Treed op tegen inbreuk
Wilt u zorgen dat uw intellectuele eigendom zijn waarde behoudt?
Treed dan op tegen inbreuk.
Bijvoorbeeld in het geval dat uw app of software via het internet als download wordt aangeboden zonder uw toestemming.
In deze blog vertellen we u hoe u het beste kunt optreden tegen inbreuk.
Blijf op de hoogte!
Op de hoogte blijven van deze en andere ontwikkelingen in ICT Recht? Meldt u zich dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.