De teksten op uw website vertellen het verhaal van uw organisatie. Ze laten zien wie u bent en waar u voor staat. Niet fijn als die teksten óók op de site van een concurrent staan. Wat zijn uw rechten en hoe kunt u webteksten optimaal beschermen?

Bescherming door auteursrecht?

Auteursrecht ontstaat vanzelf door het maken van een origineel/oorspronkelijk werk, zoals een tekst. Hiervoor hoef je dus niets aan te vragen.

Wanneer is een werk auteursrechtelijk beschermd?

Als het een oorspronkelijk karakter heeft en de maker van het werk keuzes heeft gemaakt die subjectief bepaald zijn. Het gaat dan dus niet uitsluitend om objectieve vereisten van technische of praktische aard. Het werk moet een eigen, oorspronkelijk karakter bezitten. Daarnaast beschermt het auteursrecht de uitwerking (het werk zelf) en niet het achterliggende idee / concept.

Welke teksten op uw website zijn wel of juist niet beschermd?

wordpress.jpg

Niet alle teksten op uw website zijn per definitie beschermd. De teksten moeten een oorspronkelijk en origineel karakter hebben om ze te kunnen beschermen.

Feitelijke/objectieve teksten vallen hier niet onder. Denk aan:

  • kwalificaties;

  • producteisen;

  • voorwaarden;

  • technische details etc.

Objectieve informatie mag in principe door andere partijen gebruikt worden. Dat geldt ook voor een gekozen structuur of indeling van uw teksten.

Beschrijft u bijvoorbeeld uw identiteit, visie, strategie, diensten of bedrijfscultuur?

Dan worden uw teksten wel beschermd door het auteursrecht. Tenminste, als de teksten origineel en oorspronkelijk zijn.

tekst.jpg

Het kan dus zo zijn dat de tekst op uw website bestaat uit tekstonderdelen die niet beschermd zijn en teksten die wel auteursrechtelijke bescherming hebben.

Dit neemt echter niet weg dat lukraak kopiëren van teksten niet is toegestaan. De kans dat iemand anders op zijn website in zijn geheel exact dezelfde tekst schrijft, in precies dezelfde volgorde en opmaak is natuurlijk heel gering. Indien de gehele tekst is gekopieerd en door een derde wordt gebruikt kan hier dan ook weldegelijk tegen worden opgetreden, aangezien er dan inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht.

Hoe kunt u de teksten op uw website optimaal beschermen?

Uiteraard wilt u niet dat een concurrent er met uw teksten vandoor gaat. Hoewel het auteursrecht bescherming biedt, kunt u zichzelf nog verder indekken. Dat maakt het optreden tegen gekopieerde teksten (inbreuk op uw auteursrecht) nog makkelijker.

Hoe u dit doet?

Publiceer een disclaimer (openbaar) op uw website met een zinsnede als:

“Alle rechten van intellectuele eigendom betreffende deze materialen liggen bij <NAAM ORGANISATIE>. Kopiëren, verspreiden en elk ander gebruik van deze materialen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van <NAAM ORGANISATIE>, behoudens en slechts voor zover anders bepaald in regelingen van dwingend recht (zoals citaatrecht), tenzij bij specifieke materialen anders aangegeven is."

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van deze en andere ontwikkelingen in ICT Recht? Meldt u zich dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.