Ook op lettertypes kunnen intellectuele eigendomsrechten rusten. Het gebruik ervan voor commerciële doeleinden is niet zomaar toestaan. Zelfs de vrij verkrijgbare gratis lettertypes van partijen als Google en Apple kennen licentievoorwaarden. We zetten de aandachtspunt rondom het commercieel gebruik van typografie voor u op een rij.
Auteursrecht op letters
Aan de maker van een ‘werk’ – waaronder ook lettertypes kunnen vallen - komt het auteursrecht toe. Daarvoor zijn geen formaliteiten vereist, maar wel een zekere mate van originaliteit en oorspronkelijkheid. Een origineel lettertype wordt beschermd door dit recht. Het gaat daarbij uiteraard om de vorm die aan de letter gegeven wordt en niet om de letter zelf.
Het auteursrecht geeft de maker het exclusieve recht om zijn/haar werk openbaar te maken en te verveelvoudigen. De maker kan vervolgens via licenties, onder voorwaarden aan een derde worden het recht tot gebruik van zijn werk verlenen.
Licentievoorwaarden voor gebruik lettertypes
Zoekt u online een lettertype uit voor commercieel gebruik?
Check dan altijd de licentievoorwaarden. Zelfs aan het gebruik van gratis lettertypes van Google, Microsoft of Apple zijn voorwaarden verbonden. Sommige lettertypes zijn bijvoorbeeld enkel bedoeld voor persoonlijk gebruik, zoals op een eigen blogsite.
Andere lettertypes mag u wel online gebruiken, maar niet op drukwerk als billboards of tijdschriften. Of in de licentievoorwaarden wordt bepaald dat een lettertype enkel door een beperkt aantal gebruikers mag worden toegepast.
Wilt u inbreuk op het auteursrecht voorkomen?
Neem dan lettertypes af van betrouwbare sites en neem altijd de licentievoorwaarden kritisch door voor u een lettertype koopt/gebruikt.
Ontwerpt een reclamebureau uw nieuwe huisstijl?
De overgang naar een andere lettertype gaat vaak gepaard met het ontwerp van een nieuwe huisstijl. Veel bedrijven schakelen hiervoor een reclamebureau of grafisch designer in. Deze zal dan ook vaak een lettertype voor u selecteren.
Ons advies?
Neem in het contract met de ontwerper een vrijwaring op. Hierin vermeldt u dat de ontwerper verantwoordelijk is voor de keuze en het gebruik van het lettertype.
Mocht er toch sprake zijn van inbreuk op het auteursrecht van een derde?
Dan is het bureau of de designer aansprakelijk jegens die derde.
Zorg dat u niks mist!
Abonneert u zich vandaag nog op onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang onze blogs automatisch in uw mailbox.