In 2000 werden de Europese regels voor digitale diensten van kracht (de e-commerce richtlijn). Die gelden nog steeds. De online wereld is echter volledig veranderd. Grote platforms hebben steeds meer macht gekregen. Op illegale handel is onvoldoende toezicht. Tijd voor nieuwe regels dus.

De Europese Unie (EU) maakt zich zorgen over de macht van online platforms. Dat bleek eerder dit jaar al met het van kracht gaan van de P2B Verordening. Deze Verordening moet zorgen voor een beter ondernemingsklimaat met een eerlijk en gelijk speelveld in Europa.

Hoe?

Door online platforms regels op te leggen over de wijze waarop ze producten en diensten van andere ondernemers aanbieden aan consumenten.

Nu volgen dus nog meer regels.

Waarom deze Digital Services Act?

Zoals gezegd, bestaat de huidige wetgeving voor online diensten al sinds 2000. Deze is door de tijd ingehaald en biedt anno nu onvoldoende bescherming aan consumenten en kleinere, nieuwe spelers op de markt.

Digital Services Act Europa

Zo zijn er nieuwe risico’s voor consumenten ontstaan door het online aanbieden van illegale goederen, activiteiten of inhoud.

Daarnaast hebben online platforms (te) veel macht en maken ze het voor (kleinere) concurrenten onmogelijk om de markt te betreden en/of om zich daar staande te houden. Daarmee controleren de grote platforms de markt en daar moet een stokje voor gestoken worden, vindt de EU.

De Digital Services Act vormt een modern wettelijk kader om de veiligheid van gebruikers online te waarborgen en om innovatieve digitale bedrijven te laten groeien. Daarbij worden de basisbeginselen die ten grondslag liggen aan het huidige juridische kader uiteraard nog wel in acht genomen.

Wat houdt de Digital Services Act in?

De richtlijn is nog in de maak, waardoor over de exacte inhoud van de uiteindelijke regels nog niet veel gezegd kan worden. Wel lijkt duidelijk dat de nieuwe Digital Services Act bestaande wetgeving op in ieder geval twee hoofdpunten zal moderniseren.

1. Aanpak van illegale handel

In de huidige wetgeving hebben tussenpersonen - zoals een platform, marktplaats of een hosting provider - een beperkte aansprakelijkheid. Niet handig, want juist via hen worden illegale goederen en activiteiten aangeboden. Ze verkeren in een belangrijke positie om deze vormen van illegaliteit aan te pakken, maar worden onvoldoende door wet- en regelgeving gestimuleerd om dit ook echt te doen.

De Digital Services Act moet regels bevatten die de verantwoordelijkheden van digitale dienstverleners omschrijven omtrent het verkleinen van risico's voor hun gebruikers en het beschermen van hun rechten. Toezicht en handhaving op dit gebied moeten ook verbeteren.

2. Eerlijke concurrentie

De machtspositie van online platforms wordt verder aan banden gelegd. Dit gebeurde eerder al richting zakelijke gebruikers door middel van de P2B Verordening. Nu wordt ook de concurrentie beter beschermd.

De Digital Services Act zal spelregels bevatten over de omgang van grote platforms met hun (nieuwe) concurrenten. Op die manier worden concurrentie en een eerlijke marktwerking bevorderd, zodat consumenten een ruime(re) keuze hebben en houden.

Het vervolg

Afgelopen zomer opende de Europese Commissie een consultatie met een lijst van vragen over regulering van online content. Bedrijven konden op die manier hun ervaringen onder de huidige e-commerce Richtlijn en hun wensen voor toekomstige regelgeving delen. Eind september is deze publieke consultatie afgerond. Er is door de Europese Commissie aangekondigd dat eind 2020 meer bekend wordt gemaakt over het vervolg en de inhoud van deze nieuwe Europese regels.

Blijf op de hoogte van deze en andere ontwikkelingen door u te abonneren op onze maandelijkse nieuwsbrief.