Wordt uw software gebruikt zonder (de juiste) licentie? Wordt uw app aangeboden als download zonder uw toestemming? Dan wilt u hier iets tegen doen. U wilt de inbreuk stoppen en wellicht schadevergoeding eisen. In deze blog lichten we IE-inbreuk toe en leggen we uit hoe u ertegen op kunt treden.
Wanneer is er sprake van IE-inbreuk?
Allereerst moeten we weten wat er verstaan wordt onder intellectueel eigendom (IE) en de bijbehorende rechten.
Intellectuele eigendomsrechten zijn een verzameling van alle rechten die uitgewerkte ideeën van de rechthebbende beschermen. Denk aan merkenrecht, auteursrecht, databankenrecht, octrooirecht en handelsnaamrecht.
IE biedt bescherming voor creaties van de geest. Als rechthebbende van IE wilt u uw investering, innovatie en creativiteit beschermen.
Gaat iemand zonder toestemming aan de haal met zaken waarop uw intellectuele eigendom rust?
Dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van IE-inbreuk.
Tijd om op te treden.
Stap 1: stuur een brief
Wanneer u merkt dat er inbreuk wordt gemaakt op uw intellectueel eigendomsrecht, is de eerste stap om de inbreukmaker aan te schrijven. Dit kan met een sommatiebrief, waarin u de ander sommeert de inbreuk te staken (en gestaakt te houden).
U kunt er voor kiezen om met de brief een zogenaamde onthoudingsverklaring op te sturen, die door de inbreukmaker kan worden ondertekend. Door ondertekening van deze verklaring, verplicht de inbreukmakende partij zich om een bepaalde gedraging te staken en gestaakt te houden. Vaak wordt er onder meer een boete in zo’n verklaring opgenomen.
Niet alle IE-inbreuk gebeurt moedwillig. Het is mogelijk dat de partij in kwestie niet weet dat er inbreuk wordt gemaakt op uw IE-rechten. Door een mail of brief te sturen, kunt u hem of haar hierop wijzen. Goed mogelijk dat de inbreuk dan direct stopt.
Ook als de inbreukmaker wel moedwillig inbreuk maakt, is het verstandig eerst schriftelijk contact op te nemen. De inbreukmaker kan dan namelijk niet langer beweren dat hij geen weet heeft van de inbreuk, mocht het tot een gerechtelijke procedure komen.
Stap 2: tref een regeling
Heeft u schade geleden door de inbreuk? Of wilt u dat de inbreukmaker uw klant wordt, door de inbreukmaker de juiste licentie te laten afnemen? Of wilt u dat een organisatie een foto van de bedrijfswebsite haalt?
Probeer dan een onderlinge regeling te treffen met de inbreukmaker. Dit kunt u natuurlijk zelf doen of door middel van een advocaat.
Indien tot een schikking wordt overgaan kan worden overeengekomen dat de betreffende partij (deels) betaalt voor de geleden schade en/of dat er wordt betaald voor het verdere gebruik door een overeenkomst te sluiten.
Stap 3: naar de rechter
Leveren stap 1 en 2 niet het gewenste resultaat op?
Dan kunt u naar de rechter stappen.
Het is belangrijk om te weten wat u wilt bereiken. Wilt u:
alleen een schadevergoeding?
tevens een vordering tot winstafdracht instellen?
een verbod op de inbreuk op uw IE rechten?
dat inbreukmakende producten van de markt worden gehaald en worden vernietigd?
Daarnaast kunt u de volledige proceskosten vorderen. In tegenstelling tot andere civiele zaken, geldt bij zaken over de handhaving van IE-rechten dat de werkelijk gemaakte proceskosten (kosten voor een advocaat, eventuele deskundigen, griffierecht) kunnen worden gevorderd.
Wat te doen bij spoed?
Soms heeft u geen tijd om deze stappen te doorlopen. De impact van de inbreuk is te groot voor uw bedrijf en daarom is het noodzakelijk dat de inbreuk per direct stopt.
In dat geval kunt u een kort geding aanspannen. Hierin kunt u verzoeken om een verbod op de inbreuk, rectificatie en/of voorschot op de schadevergoeding. De rechter geeft in een kort geding een voorlopig oordeel en kan daarmee de inbreuk voor nu stoppen. Een uitgebreide procedure moet vervolgens definitief uitsluitsel geven.
Duurt zelfs een kort geding te lang?
Dan is uw laatste uitweg het zogenaamde ex parte verbod. Dit is echter een zeer ingrijpende maatregel, omdat de inbreukmaker niet wordt gehoord in de procedure.
Let op!
De rechter legt een ex parte verbod alleen op als het zeer spoedeisend is en er sprake is van een evidente inbreuk.
Zeker weten dat u niks mist?
Abonneert u zich dan op onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang onze blogs automatisch in uw mailbox.