Licenties verlenen op software, domeinnaam of merk: het gebeurt dagelijks. De basis hiervoor? Een goede licentieovereenkomst. Overweegt u licenties uit te geven? Lees dan hier alles wat u moet weten over de licentieovereenkomst, zodat uw rechten goed beschermd blijven.

Wat is een licentieovereenkomst?

Mag een andere partij uw intellectuele eigendomsrechten op bijvoorbeeld een merk, octrooi of software gebruiken? Dan bent u de licentiegever en is de andere partij de licentienemer. Het gebruiksrecht met bijbehorende voorwaarden legt u vast in een licentieovereenkomst.

Zelf heeft u waarschijnlijk al vele licentieovereenkomsten gesloten. Bijvoorbeeld voor het gebruik van toepassingen van Google of Microsoft.

Met een dergelijk contract beschermt u uw rechten en kunt u eenvoudig optreden tegen misbruik ervan.

Exclusief, sole of open licentieovereenkomst?

Er zijn verschillende soorten licentieovereenkomsten die u kunt aangaan. Helemaal afhankelijk van de rechten die u wel of juist niet wilt (laten) exploiteren of gebruiken.

Exclusieve licentie

licentie.jpg

Krijgt de licentienemer als enige het recht voor gebruik of exploitatie van software? Dan sluit u een exclusieve licentieovereenkomst met die ene partij. U mag deze licentie dan niet verder verstrekken en als licentiegever ook zelf geen gebruik van de software maken of deze exploiteren. In de praktijk gebeurt dit bijvoorbeeld bij maatwerksoftware.

Sole licentie

Wilt u als licentiegever de intellectuele eigendomsrechten op de software wel zelf gebruiken of exploiteren? Dan sluit u een sole licentieovereenkomst, ook wel semi-exclusieve licentie genoemd. U mag dan geen licenties aan derden verlenen, maar behoudt wel uw rechten om de software zelf te gebruiken of te exploiteren.

Niet-exclusieve licentie

Als u het recht wilt behouden om de licentie(s) ook aan andere partijen te verstrekken, dan kiest u voor een niet-exclusieve licentieovereenkomst.

Nog een stapje verder gaan?

Open licentie

Dan verleent u een open licentie. Hierbij krijgt iedere geïnteresseerde partij licentierechten, mits deze uw voorwaarden accepteert en akkoord gaat met uw open licentieovereenkomst.

Wat staat er in een licentieovereenkomst?

In een licentieovereenkomst neemt u onder meer op:

  • de vorm van het contract: (niet-)exclusief, sole of open;

  • informatie over de licentiegever en -nemer;

  • het gebied waarop de licentie van toepassing is (geografisch, branche en productmatig);

  • de rechten en plichten van contractspartijen;

  • indien van toepassing opname van de licentie in octrooi- of merkenregister (niet verplicht, wel aanbevolen);

  • geheimhoudingsverplichting, vertrouwelijkheid etc.;

  • de looptijd en wijze van beëindiging.

Licentievergoeding: van lump sum tot royalties

Betalen voor het gebruik en/of de exploitatie van een licentie kan op verschillende manieren. De bekendste zijn: lump sum, royalties en mile-stone payments. In de licentieovereenkomst legt u vast op welke manier de vergoeding wordt geregeld.

licentievergoeding

Lump sum: een vastgesteld bedrag

De licentienemer betaalt een vastgesteld bedrag. Dit gebeurt periodiek of eenmalig.

Deze constructie is minder interessant bij exploitatie via de licentienemer. Zeker als de verkoop succesvol is. Daarom kunt u ook afspraken maken over aanvullende vergoedingen bij succesvolle verkoop.

Royalties: een deel van de winst

Kiest u voor royalties? Dan draagt de licentienemer een percentage van de omzet of winst of een bedrag per verkocht of geproduceerd product aan u af.

Tip: maak afspraken over een minimumvergoeding per jaar. Dit moedigt de licentienemer aan uw product of software ook daadwerkelijk te vermarkten.

Mile-stone payments: betalen per gebeurtenis

Als een licentienemer zich wil beschermen tegen licenties die hem achteraf toch niets opleveren, dan kiest hij voor mile-stone payments. Daarbij betaalt hij namelijk enkel aan de licentiegever bij vooraf afgesproken gebeurtenissen. Bijvoorbeeld bij het op de markt brengen van de software of bij bepaalde verkoop- of omzetdoelstellingen.

Doet u zaken met een partij in het buitenland?

Spreek dan vooraf af in welke valuta er betaald wordt, in welk land er wordt afgerekend (i.v.m. de hoogte van belastingen) en wie de belastingen betaalt.

Zeker weten dat u niks mist?

Abonneert u zich dan nu op onze maandelijkse nieuwsbrief. U ontvangt al onze blogs dan automatisch 1 keer per maand in uw mailbox.