Het aantal zzp’ers stijgt gestaag. In 2020 telde Nederland ruim één miljoen zelfstandigen zonder personeel. Met de krapte op de arbeidsmarkt is de kans groot dat ook u op enig moment een ZZP’er gaat inhuren. Dat is niet zonder risico. In deze blog schetsen we de belangrijkste aandachtspunten bij de inhuur van een zzp’er.

Voorkom naheffingen van de Belastingdienst

taxes.jpg

Het is van groot belang dat 100% vaststaat dat u een zzp’er inhuurt. Daarover mag geen verwarring bestaan. Termen als consultant, zzp’er en gedetacheerde worden nogal eens door elkaar gebruikt.

Dat kan een probleem vormen.

Zeker als de Belastingdienst concludeert dat de persoon die u inhuurt geen zzp’er is, maar als werknemer kan worden aangemerkt. In dat geval kunt u een naheffing loonbelasting, premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet tegemoet zien. Eventueel met een boete.

Hoe kunt u dit voorkomen?

Volgens de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) moeten opdrachtgevers en -nemers samen de werkrelatie beoordelen. Belangrijke vragen om hierbij te stellen:

  • Wordt er echt op project/uurbasis betaald of is er toch sprake van loon?

  • Bepaalt u op welke manier de opdrachtnemer zijn opdracht uitvoert?

  • Voert de opdrachtnemer het werk zelf uit en laat hij dit niet door een ander doen?

  • Is de zzp’er ingeschreven in bij de KvK?

Door de werkrelatie helder in kaart te brengen, kunnen schijnzelfstandigheid en naheffingen worden voorkomen.

Bij twijfel: modelovereenkomst sluiten

Twijfelt u toch nog of er sprake is van loondienst?

Dan kunt u een modelovereenkomst van de Belastingdienst gebruiken. NLdigital heeft er één opgesteld speciaal voor de inhuur van ICT-professionals.

Let op!

Verhuurt u de zzp’er weer door aan een klant? Dan kunt u deze modelovereenkomst niet gebruiken. U kunt als alternatief bijvoorbeeld de modelovereenkomst zelfstandige professionals gebruiken.

Aangekondigde wetswijziging

opletten.jpg

De wet DBA heeft niet de duidelijkheid gebracht, die er van werd verwacht. Begin van dit jaar is daarom een pilot uitgevoerd met als doel om opdrachtgevers vooraf zekerheid te geven over de arbeidsrelatie met een zzp’er.

De pilot is inmiddels geëvalueerd, maar een besluit over de module is uitgesteld. Het is wachten op een nieuw kabinet voor meer duidelijkheid komt over de mogelijke wijzigingen in de wet DBA.

Behoud het intellectueel eigendom

Het is niet vanzelfsprekend dat u de rechten heeft opsoftware of code gemaakt door iemand die u inhuurt. Ook al doet die persoon het in uw opdracht en wordt hij ervoor betaald.

Wilt u het auteursrecht zeker stellen?

Vermeld dan in het contract met de zzp’er dat de intellectuele eigendomsrechten aan u (of uw organisatie) worden overgedragen. Het is ook mogelijk om een aparte akte van overdracht voor auteursrecht op te stellen.

Wil de zzp’er zijn eigendomsrechten behouden?

Zorg dan dat u tenminste (als enige partij) de gebruiksrechten krijgt.

Op de hoogte blijven?

Abonneert u zich dan nu op onze maandelijkse nieuwsbrief. U ontvangt al onze blogs dan automatisch 1 keer per maand in uw mailbox.