De Nederland ICT Voorwaarden hebben een opvolger gekregen; de NLdigital Voorwaarden. De brancheorganisatie heeft namelijk weer een nieuwe naam. De voorwaarden zelf zijn ook geüpdatet, maar in de basis nog hetzelfde. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen en ons oordeel vanuit leveranciersperspectief.
Op hoofdlijnen zijn er weinig verschillen tussen de oude en de nieuwe voorwaarden. De belangrijkste aanpassing is te vinden in de toevoeging van AVG-gerelateerde clausules. Daarnaast zijn er nog een paar relatief kleine wijzigingen doorgevoerd. Hieronder de meest in het oog springende.
Allereerst: weer een naamsverandering
De NLdigital Voorwaarden zijn de opvolger van de Nederland ICT Voorwaarden. Ze staan in een lange lijn van eerdere sets branchevoorwaarden (ICT~Office Voorwaarden, FENIT-voorwaarden, COSSO-voorwaarden). De naam van deze algemene leveringsvoorwaarden is in de loop van de jaren steeds aangepast aan de met regelmaat veranderende naam van de branchevereniging.
Het is nu tijd voor een meer internationaal georiënteerde naam, vandaar de komst van NLdigital. NLdigital is de belangenbehartiger van ICT-leveranciers. De branchevoorwaarden borgen dan ook met name de belangen van de leverancier.
Let op!
De voorgangers van de NLdigital Voorwaarden blijven geldig en gebruikers daarvan hoeven niet meteen over te stappen.
Up-to-date met de AVG
Tijdens de invoering van de vorige branchevoorwaarden was de AVG nog niet van kracht. Tijd dus om de nieuwe voorwaarden in lijn te brengen met de huidige wetgeving.
In hoofdstuk 2 van de NLdigital Voorwaarden zijn standaardclausules voor verwerkingen opgenomen.
Heel handig!
Deze standaardclausules voor verwerkingen vormen samen met praktische afspraken over verwerkingen in de overeenkomst of een separate bijlage (bijvoorbeeld een Data Pro Statement) een verwerkersovereenkomst.
Ook is er – mede in het kader van de AVG - meer aandacht voor beveiliging in de NLdigital Voorwaarden. Opvallend is wel dat er qua beveiliging meestal meer van de klant wordt verwacht dan van de leverancier.
Meer aandacht voor Agile
In de nieuwe voorwaarden is meer aandacht voor Agile. Om precies te zijn over softwareontwikkeling volgens de Agile-methode. De Agile-clausules vormen een grote slag om de arm voor u als leverancier.
Zo accepteert de klant hiermee het risico dat de software niet voldoet aan alle specificaties. Ook worden fouten alleen hersteld als het verantwoordelijke team dat besluit.
Uitbreiding SaaS-artikelen
In de NLdigital Voorwaarden zijn de clausules over SaaS-diensten uitgebreid en up-to-date gebracht. Bijvoorbeeld nieuw is artikel 32 over de aanvang van de dienst. Zo moet de SaaS-dienst binnen een redelijke termijn na het sluiten van het contract van start gaan.
Ook nieuw is artikel 30.6:
“Bij gebreke van nadere afspraken hieromtrent zal klant de SaaS-dienst zelf nader inrichten, configureren, parametriseren, tunen, eventuele data converteren en uploaden en, indien nodig, de gebruikte apparatuur en gebruikersomgeving aanpassen.”
Ons oordeel: onpraktisch in het gebruik
Net als de voorgangers zijn ook de nieuwe branchevoorwaarden leveranciersgericht. Het is logisch dat deze algemene voorwaarden de leverancier zo goed mogelijk moeten beschermen, maar de vraag is welke afnemers hier klakkeloos mee akkoord gaan.
Als u de NLdigital Voorwaarden wilt hanteren, dan mag u niets aan de inhoud wijzigen. Verzoeken van klanten om versoepeling van bepaalde voorwaarden moet u allemaal uitwerken in individuele overeenkomsten.
Dat kost u veel tijd.
Daarnaast stuurt u uw klanten een erg lijvig document. Twintig pagina’s met een enorm scala aan type IT-producten en -diensten.
Die u lang niet allemaal niet levert…
…tenzij u een IT-reus bent. Bent u dat niet? Dan zijn veel van de clausules overbodig.
Daarom is het beter om een set algemene voorwaarden te hebben die precies gaan over de producten en diensten die u levert met de juridische bepalingen die daarvoor relevant zijn.
Voldoende leveranciersgericht om u te beschermen, voldoende klantgericht om ze geaccepteerd te krijgen zonder vele aanpassingen in uw overeenkomsten.
Blijf op de hoogte!
Abonneert u zich nu op onze maandelijkse nieuwsbrief en u hoeft geen blog meer te missen. U ontvangt al onze blogs dan automatisch 1 keer per maand in uw mailbox.