U wilt een SaaS-contract opstellen. Voor uw CRM-pakket, klantportal, verzuimapp of…. Alles is mogelijk in de cloud. Standaard, relatief goedkoop en aantrekkelijk voor uw (potentiële) klanten. Met een enkele standaard SaaS-overeenkomst komt u echter niet weg. Dat is vragen om problemen.

Zeker weten standaard?

Standaard-contract, wat is daar nu mis mee? Mijn app is toch ook standaard. Zeker, maar waar wordt deze gehost? Waarschijnlijk schakelt u hiervoor een hosting provider in.

Stel dat…

..uw hosting provider wordt overvallen door een DDoS-aanval. Uw applicatie ligt plat. Bij al uw klanten. En die gaan u bellen.

Juist. Daar zit u niet op te wachten. Een goede afstemming van de contractsvoorwaarden die u biedt met de hosting provider is essentieel. Denk daarbij ook aan een Service Level Agreement tussen u en uw hosting provider.

Continuïteit door SaaS escrow

Ook mogelijk:

u kunt failliet gaan. Liever niet natuurlijk, maar uw klant speelt wel met die gedachte. Zij willen zekerheid dat hun software in de lucht blijft.

Aan traditionele broncode depots ofwel software escrow regelingen hebben uw klanten weinig. Onderhoud, wijzigingen en kennis liggen allemaal bij u en de hosting provider. De broncode zelf zegt dan niet zoveel.

Daarom heeft uw klant een additionele SaaS escrow of continuïteitsregeling nodig, die ervoor zorgt dat de hosting provider de app (tijdelijk) continueert bij uw faillissement.

Dat is geen standaard regeling in een SaaS-contract. Het geeft uw klanten echter wel een gevoel van zekerheid. Zeker bij bedrijfskritische software onmisbaar.

AVG-proof

U sluit een SaaS-contract, maar u heeft net zo goed een verwerkersovereenkomst nodig. In vrijwel alle software worden immers persoonsgegevens verwerkt. Die verwerking besteedt uw klant uit aan u als SaaS-provider.

Een verwerkersovereenkomst is dan verplicht volgens de AVG. Dat luistert nauw. Bij SaaS zijn de risico’s op het gebied van privacy en security groter dan bij gebruik van ‘standaard’ software.

Zeker weten?

Dat een standaard overeenkomst hierin volstaat? Want ook verwerkersovereenkomsten kunnen maatwerk bevatten. Dan weet u zeker dat uw belangen en die van uw klant goed behartigd zijn.

Let op!

Naast AVG-compliance en continuïteitsvraagstukken zijn ook de beschikbaarheid en intellectuele eigendom van (klant)data en beveiliging van de SaaS-dienstverlening hot topics bij SaaS-contracten.

Hoe zit het dan met de Microsofts van de wereld?

Het sluiten van een contract met de grote jongens als Microsoft, Google en Amazon is weinig anders dan accepteren wat zij te bieden hebben. Standaard is de enige optie. Zij wentelen risico’s, aansprakelijkheden en verantwoordelijkheden op u als afnemer af.

Biedt u uw klant software waarbij u gebruik maakt van bijvoorbeeld Microsoft toepassingen? Zorg dan dat u de risico’s die u loopt voldoende afdekt in het SaaS-contract met uw klant.

Kortom

Met een enkele standaard SaaS-overeenkomst bent u er nog lang niet. U heeft een goed contract en/of SLA nodig met uw hosting provider, een doordachte verwerkersovereenkomst en een escrow/continuïteitsregeling voor uw klant.

Vergeet niet de risico’s af te dekken die u loopt als u zaken doet met grote partijen als Microsoft en Google!

Ondersteuning nodig?

Wilt u een maatwerk SaaS-contract of wilt u dat we een SaaS-contract voor u beoordelen? Legalz heeft veel ervaring met het opstellen van SaaS-contracten en de ondersteuning bij het opstellen van bijbehorende SLA’s, SaaS-escrow en continuïteitsregelingen en de contracten met hostingproviders.

Neem vandaag nog contact met ons op via 010 2290 646.

Ontvang onze blogs in uw mailbox

Wilt u onze blogs gewoon in uw mailbox ontvangen? Meldt u zich dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.