Stel de rechter bepaalt dat u recht hebt op een schadevergoeding door het tekortschieten van uw IT-leverancier. Dan wilt u die vergoeding natuurlijk wel ontvangen. Tegelijkertijd wil de IT-leverancier niet failliet gaan door een dergelijke claim. Om dit risico op te vangen, wordt er vaak een verzekeringsplicht opgenomen in contracten. Hoe dit werkt en wat de valkuilen zijn, leest u in deze blog.

De wet kent geen algemene verplichting voor een contractspartij tot het sluiten of hebben van een verzekering. In ieder geval niet waar het IT-contracten aangaat.

In de praktijk zien we echter geregeld een verzekeringsplicht terug in contracten. Deze verzekering moet schadevergoedingen bij aansprakelijkheid afdekken.

Verzekeringsplicht in ICT-contracten

De wijze waarop de verplichtingsplicht in contracten is opgenomen, verschilt erg per contract. De ‘gebruikelijke’ formulering is dat de partij “zich op een naar verkeersnormen passende en gebruikelijke wijze” (adequaat) dient te verzekeren en verzekerd te houden.

Een dergelijke bepaling vind je ook in veel standaard (inkoop)voorwaarden. De ARBIT kent bijvoorbeeld een verzekeringsplicht en bepaalt daarbij ook een (minimale) dekking van € 1.250.000 per aanspraak, met een minimale jaarlijkse uitkering van 200% van dit bedrag.

Dekking van risico’s door verzekering kent zoals eerder geschetst belangrijke voordelen voor beide contractspartijen.

Maar hoe zit het dan met de kosten van de verzekering?

Partijen kunnen samen bepalen wie de verzekering betaalt. Zowel de afnemer als de leverancier kan de volledige kosten dragen, maar deze kunnen ook worden gesplitst.

Welke verzekering kiest u?

verzekeringsplicht ict-contracten

Hoe weet u nu zeker dat uw claim straks vergoed wordt door de verzekeraar? Zeker weten doet u het nooit. U kunt immers op voorhand niet weten welke schade u uiteindelijk lijdt of wordt aangerekend.

Er zijn vele soorten verzekeringen die mogelijk geschikt zijn. Denk aan:

  • algemene aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

  • beroepsaansprakelijkheidsverzekering

  • cyber (security) verzekering

Daarnaast zijn er nog vele andere verzekeringen te bedenken, zoals een inboedelverzekering en een brandverzekering.

Als u een verzekeringsplicht wilt opnemen in een contract, dan is het noodzakelijk om deze nader uit te werken. Leg in het contract vast over welke verzekeringen de contractspartij ten minste moet beschikken.

Bewijs van verzekering

verzekeringsbewijs verzekeringsplihct ICT-contracten

Het enkel vastleggen van een verzekeringsplicht in een contract is nog niet voldoende. Het biedt geen zekerheid dat de verzekering daadwerkelijk is gesloten en/of in stand wordt gehouden.

Daarom is het slim om extra bepalingen op te nemen in het contract die dit grotendeels ondervangen.

Welke mogelijkheden u heeft? U kunt onder meer een verplichting opleggen om:

  • de verzekeringspolis(sen) te overleggen (let op: sommige polisvoorwaarden verbieden dat uit vrees voor daarop afgestemde claims) of een door verzekeraar af te geven certificaat als bewijs van verzekering;

  • om geregeld bewijzen te overleggen van premiebetaling(en);

  • u op de hoogte te stellen van (eerdere) claims van andere partijen ten opzichte van de contractspartij.

In alle gevallen is periodieke controle van de bewijsvoering wenselijk.

Een verzekering biedt geen garantie

Hoewel een verzekeringsplicht zeker aan te bevelen is en de risico’s danig verkleint, biedt het nog geen garantie. Het is mogelijk dat een eventuele claim buiten de reikwijdte van de dekking van de verzekering valt.

Hoe dit kan?

Bijvoorbeeld doordat een bepaalde bedrijfsactiviteit niet verzekerd is. Of als er sprake is van opzet of roekeloosheid.

Ook kunnen verzekeringen bepaalde type claims uitsluiten. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering sluit onder meer claims wegens de schending van intellectuele eigendomsrechten uit.

De verzekeringsplicht in IT-contracten is waardevol, maar dekt niet alle risico’s. Wees u hiervan bewust en zorg dat u goed op de hoogte bent van de voorwaarden van de verplichte verzekering(en) in uw IT-contract.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van ICT Recht? Meldt u zich dan nu aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Legalz.