Steeds meer partijen kiezen voor arbitrage bij een geschil. Zeker in de ICT-branche, waar specialistische kennis nodig is. Wat houdt arbitrage nu eigenlijk in? Wat zijn de voor- en nadelen van deze vorm van rechtspraak? Wij zetten het voor u op een rij.
Wat is arbitrage?
Arbitrage is een vorm van rechtspraak waarbij arbiters (particuliere scheidslieden) tot een vonnis komen, volgens een formele rechtsgang en met alle stukken die daarbij horen.
Arbitrage is dus een wettelijk erkende en gewaarborgde vorm van rechtspraak. Partijen met een geschil kunnen hun conflict voorleggen aan de arbiters.
Een arbitraal vonnis heeft in principe dezelfde rechtskracht als een ‘gewoon’ vonnis. Nadat de arbiters het vonnis hebben geschreven en ondertekend, kan dit worden gedeponeerd bij de griffie van de rechtbank.
Arbitragebeding
In de meeste gevallen wordt de keuze voor arbitrage vooraf afgesproken door partijen. Dit kan bijvoorbeeld in een overeenkomst, maar meestal is er sprake van een arbitragebeding. Dit beding kunt u terugvinden in de van toepassing zijnde algemene (branche)voorwaarden.
Zijn de NLdigital Voorwaarden van toepassing op uw ICT-contract?
Dan worden geschillen over uw IT-overeenkomst in principe beslecht door arbitrage.
De arbiter is dan exclusief bevoegd om van een geschil tussen partijen kennis te nemen. In die gevallen zal de rechtbank zich onbevoegd verklaren, als het geschil door partijen toch bij de rechter wordt aangebracht. Arbitrage is dan de enige weg.
Let op!
U hoeft arbitrage niet vooraf vast te hebben gelegd. Het is ook mogelijk om in samenspraak met de wederpartij voor arbitrage te kiezen op het moment dat een geschil zich voordoet.
De voordelen van arbitrage
Arbitrage kent 3 grote voordelen. Zeker voor de ICT-branche. Dat zijn:
1. Gegarandeerd gespecialiseerd in ICT
Arbiters zijn gespecialiseerd in het vakgebied waarin u werkzaam bent. Voor de ICT-branche geschiedt arbitrage door de Stichting Geschillenoplossing Automatisering (SGOA).
In de praktijk zien we dat rechters nog wel eens moeite hebben met ICT-vraagstukken. Het behandelen van ICT-specifieke conflicten vraagt vaak om specialistische kennis.
Bij de SGOA werken juristen met veel ervaring in ICT en de bijbehorende processen, contracten en conflicten.
2. Zaken worden snel behandeld
Een ander voordeel van arbitrage is de snelheid waarmee het kan worden uitgevoerd. De SGOA houdt in de regel korte termijnen aan, namelijk zo’n3 tot 4 weken.
Bij spoedeisende zaken kan arbitrage binnen enkele dagen plaatsvinden via een kortgeding arbitrageprocedure. Dat geldt ook voor geschillen waarin een voorziening moet worden getroffen.
Ideaal!
Zeker als een ICT-project zo snel mogelijk doorgang moet vinden, is snelheid van arbitrage een vereiste.
3. Vertrouwelijk
Een belangrijke reden om voor arbitrage te kiezen, is de vertrouwelijkheid van de procedure. Gerechtelijke vonnissen en procedures zijn in beginsel openbaar. Dat is bij arbitrage veelal niet het geval.
Het arbitrale vonnis wordt niet openbaar. Het bestaan van een arbitrageprocedure en de uitkomst ervan, blijven voor de buitenwereld dus onbekend. Negatieve publiciteit kan daarmee voor een groot deel worden voorkomen.
De nadelen van arbitrage
Arbitrage is een stuk kostbaarder dan een procedure bij de rechtbank. Arbiters rekenen een honorarium op basis van gewerkte uren en er dient bijvoorbeeld een vergoeding aan het arbitrage instituut te worden voldaan.
Dit kan hoog oplopen.
Een ander kostenaspect van arbitrage kan zowel in uw voor- als nadeel werken. Anders dan bij de Nederlandse rechter, wordt de verliezende partij meestal veroordeeld tot het betalen van de volledige proceskosten. Dus ook de advocaatkosten van de wederpartij.
Een ander mogelijk nadeel van arbitrage is dat hoger beroep alleen mogelijk is als partijen dit vooraf hebben afgesproken. In de NLdigital Voorwaarden is dit bijvoorbeeld niet overeengekomen.
Wilt u een openbare mededeling van de rechter?
Ook dan moet u niet kiezen voor arbitrage. Als precedentwerking belangrijk voor u is, dan kunt u beter de gang naar de rechtbank maken.
Starten met een arbitrale procedure?
Wilt u een inleidend verzoekschrift voor een arbitrale procedure indienen? Kijk dan op de site van het SGOA voor een modelformulier.
Zeker weten dat u niks mis?
Abonneert u zich dan nu op onze maandelijkse nieuwsbrief. U ontvangt al onze blogs dan automatisch 1 keer per maand in uw mailbox.