Op uw website staan tientallen, misschien wel honderden foto’s. Door uw eigen organisatie erop geplaatst, door een websitebouwer of marketingbureau. Nu volgt de hamvraag: weet u wie de rechten heeft op al deze foto’s? Zeker weten uw organisatie?! Aan de hand van een praktijkcasus laten we u de gevaren zien en geven advies voor zowel eigenaars als bouwers van websites.

Klassieke denkfout in het auteursrecht: it wasn’t me….

Het auteursrecht geeft rechthebbenden van een ‘werk’ het recht om dit werk openbaar te maken en te verveelvoudigen. Een foto wordt in de meeste gevallen ook gezien als een ‘werk’. Het heeft over het algemeen een eigen, oorspronkelijk karakter en draagt het persoonlijk stempel van de maker.

Wat betekent dit voor u?

Als u inbreuk maakt op het auteursrecht, heeft de rechthebbende de mogelijkheid om hiertegen op te treden. Bijvoorbeeld door schadevergoeding of winstafdracht te vorderen.

Let op!

auteursrecht

Uw intenties spelen in het auteursrecht geen rol. Inbreuk is inbreuk. In tegenstelling tot de meeste andere vormen van rechtspraak. Een klassieke denkfout van velen.

Of u het nu per ongeluk heeft gedaan, er niets van afwist of een ander de foto’s voor u heeft geplaatst: het maakt voor een rechter niet uit. Als eigenaar van de website maakt u inbreuk en wordt dus aansprakelijk gehouden.

Zomaar foto’s op de website zetten, is dan ook nooit een goed idee. Laten we voor de duidelijkheid kijken naar een casus uit de praktijk.

Praktijkcasus: foto zonder toestemming geplaatst door vorige eigenaar

Er zijn diverse grote spelers op het gebied van fotomateriaal. Dat zijn niet alleen partijen in stockfotografie, maar denk ook aan fotoarchieven, persfoto’s of beeldenbanken. Deze partijen zetten vaak bedrijven in, die inbreuk voor hun opsporen.

Zo ook ANP. In januari van dit jaar kwam een geschil tussen ANP en de eigenaar van een website voor de rechter.

Onderwerp van het geschil?

Publicatie van een foto van ANP op de betreffende site zonder toestemming of licentie. Er was dus sprake van inbreuk op het auteursrecht.

De eigenaar van de website heeft de foto echter niet zelf geplaatst. Dit is nog gedaan door een vorige eigenaar. De huidige eigenaar heeft de foto van de site verwijderd na bericht van ANP, maar weigert de schadevergoeding te betalen. Een ander heeft dit immers gedaan.

Uitspraak?

auteursrecht

ANP is in het gelijk gesteld. Zoals de rechtbank in de uitspraak aangeeft:

“Het is niet van belang of de eigenaar/beheerder van de website de foto zelf op de website heeft geplaatst of dat zij dit door iemand anders heeft laten doen dan wel de foto is geplaatst door een vorige eigenaar. Eventuele vrijwaring door de vorige eigenaar aan de inbreukmaker een zaak tussen deze twee partijen die de auteursrechthebbende niet aangaat.”

De eigenaar van de website moet de schadevergoeding, opsporingskosten en proceskosten voldoen.

Advies voor eigenaars/beheerders

Bent u zelf eigenaar of beheerder van een website? Dan heeft u zich een belangrijke vraag te stellen: weet ik van elke foto op mijn site zeker dat ik de rechten of een licentie ervoor heb?

In een ideale wereld beschikt u over een register waarin per foto in ieder geval vermeld wordt:

  • bij welke partij de auteursrechten liggen;

  • hoe u de rechten heeft verkregen (licentie, aankoop, zelf gemaakt etc.);

  • hoe lang de rechten gelden en welke eventuele beperkingen er voor het gebruik zijn;

  • of een vermelding van de maker noodzakelijk is bij gebruik van de foto;

  • een linkje naar de betreffende webpagina(‘s) waar de foto staat.

Zijn er andere partijen als een websitebouwer of marketingbureau bevoegd om content op uw site te plaatsen? Zorg dan dat ook zij zich (via een contract) aan het auteursrecht houden. Bij schending door een andere partij, bent u immers aansprakelijk.

Advies voor websitebouwers

Plaats geen foto’s op websites van klanten zonder licentie of toestemming. Uw klanten kunnen hiermee in de problemen komen. Er zijn partijen die websites afspeuren op oneigenlijk gebruik van foto’s en video’s.

Neem geen risico’s en maak een overzicht voor klanten met de wijze waarop de auteursrechten zijn geregeld. Zo ontstaan er geen problemen voor de klant en kunnen ze u niks kwalijk nemen.

Meer weten?

Neem eens een kijkje op de volgende pagina’s:

Of neem contact op met een van onze ICT-juristen.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van deze en andere actualiteiten? Abonneer u dan op onze maandelijkse nieuwsbrief.