Vorig jaar besloot Europa om belastingontduiking via digitale platforms op Europees niveau aan te pakken. Door toenemend grensoverschrijdend verkeer van producten en diensten via deze platforms, gaat het steeds vaker mis met de belastingheffing. Daarom moeten alle EU-lidstaten de nieuwe richtlijn DAC7 voor 31 december van dit jaar geïmplementeerd hebben in hun eigen wetgeving.
Wat is DAC7?
Vorig jaar heeft de Raad van de Europese Unie een nieuwe richtlijn aangenomen, bekend onder de naam DAC7. Deze richtlijn betreft de administratieve samenwerking tussen belastingdiensten van de lidstaten op het gebied van de digitale economie.
Doel van de richtlijn?
Met name om bedoelde of onbedoelde belastingontduiking via digitale platforms te voorkomen en om oneerlijke concurrentie met traditionele (niet digitale) bedrijven aan te gaan.
Verkopende partijen die deze digitale platforms gebruiken, geven hun belasting nu vaak niet of in de verkeerde EU-lidstaat op. Belastingautoriteiten binnen de EU krijgen door de richtlijn de beschikking over alle informatie om verschuldigde belastingen correct vast te kunnen stellen en te innen.
Hoe wordt dit bereikt?
Door digitale platforms te verplichten transparant te zijn over inkomsten die gerealiseerd worden via hun platform. Ze moeten informatie over verkopers verzamelen en verstrekken aan de betreffende belastingautoriteit.
DAC7 moet voor 31 december 2022 geïmplementeerd zijn in de nationale wetgeving van EU-lidstaten. Het wetsvoorstel voor Nederland ligt momenteel bij de Tweede Kamer.
De consequenties van DAC7 voor digitale platforms
Een digitaal platform moet volgens DAC7 gegevens verzamelen en verstrekken aan de belastingautoriteiten (voor Nederland is dat de Belastingdienst) over verkopers die gebruikmaken van hun platform.
Wat verstaat de DAC7 onder een verkoper?
Een verkoper is:
een natuurlijk persoon of entiteit, die ingezetene is van een EU-lidstaat; of,
die een onroerende zaak verhuurt die in een EU-lidstaat is gelegen en ook geregistreerd staat op het platform (bijv. door middel van een account).
Deze verkoper dient activiteiten te verrichten via het platform zoals de verkoop van producten, het verhuren van onroerende zaken of transportmiddelen en/of het leveren van persoonlijke diensten.
Een digitaal platform is per 1 januari 2023 verplicht om relevante gegevens over de verkoper en diens activiteiten en transacties te verzamelen en te verstrekken aan de belastingautoriteit. Onder die gegevens vallen onder meer:
de totale tegenprestatie die is betaald of gecrediteerd per kwartaal;
het aantal activiteiten waarvoor is betaald of gecrediteerd;
voor- en achternaam of handelsnaam van de verkoper;
de identificatiecode van de betaalrekening van de verkoper;
bij de verhuur van onroerende zaken ook het adres en kadasternummer;
het adres van de verkoper.
Het platform hoeft die gegevens maar aan één EU-lidstaat te rapporteren. In Nederland dus via de Belastingdienst. Via een centraal beveiligd systeem van de Europese Unie wordt deze informatie waar nodig uitgewisseld met andere EU-lidstaten.
Let op!
Ook als uw platform enkel verkopers en activiteiten in Nederland kent, moet u de relevante gegevens over verkopers delen met de Belastingdienst.
Op het niet-naleven van de verplichtingen rust een boete en eventuele strafrechtelijke vervolging. Het is dan ook raadzaam om na te gaan of uw bedrijf kwalificeert als een (verplicht) rapporterende platformexploitant.
Blijft op de hoogte!
Op de hoogte blijven van deze en andere ontwikkelingen in ICT Recht? Meldt u zich dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.