De meeste gemeenten hanteren ze bij de inkoop van ICT: de GIBIT-voorwaarden. Toch worden ze niet altijd goed toegepast. Vaak ten nadele van leveranciers. Daarom heeft NLdigital speciaal voor ICT-aanbieders het Meldpunt GIBIT in het leven geroepen.
Allereerst: wat is GIBIT?
GIBIT staat voor Gemeentelijke Inkoop bij IT Toolbox en is uitbracht door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Op de site van de VNG valt te lezen dat:
“De GIBIT een toolbox is met onder andere een set inkoopvoorwaarden die gemeenten kunnen hanteren bij het afsluiten van overeenkomsten (inkoop en aanbesteding) met ICT-leveranciers”
Het doel hiervan?
Een uniforme en professionele manier van ICT inkopen en aanbesteden door gemeenten. De GIBIT is door de VNG dan ook benoemd als dé standaard. Kiest een gemeente ervoor de GIBIT niet te hanteren? Dan moet deze met een goed verhaal komen ter verantwoording. Het hanteren van de GIBIT is dus niet verplicht, maar wordt wel ten zeerste aangeraden.
De eerste versie van de GIBIT is in 2016 uitbracht. In 2020 is een herziene versie gepubliceerd.
De GIBIT vs. leveranciers
De GIBIT is opgesteld door gemeenten en voor gemeenten. De GIBIT-inkoopvoorwaarden zijn vrij eenzijdig. Vooral de versie uit 2016 kende veel nadelen voor leveranciers. Vrijwel alle risico’s werden bij de IT-leverancier gelegd.
De nieuwe GIBIT uit 2020 is gelukkig leveranciersvriendelijker dan de versie ervoor. Zo zijn er een stuk minder fatale termijnen, reikt de zorgplicht minder ver en zijn de regels rondom onderhoud en acceptatie enigszins versoepeld.
Leveranciers moeten echter nog altijd goed opletten als ze met de GIBIT te maken krijgen. De GIBIT-voorwaarden werken immers nog altijd vooral in het voordeel van de gemeenten. De overeenkomst die u sluit moet heel specifiek en helder zijn om de vele “tenzij anders overeengekomen’-clausules in de GIBIT te vermijden.
Ook op het gebied van onder meer aansprakelijkheid, intellectueel eigendom, vergoedingen en gebruiksrecht pakt de GIBIT vaak nadelig uit voor de leverancier.
Daarnaast rijst de vraag of gemeenten de GIBIT-voorwaarden wel goed toepassen. Daarom is er nu een:
Meldpunt GIBIT voor ICT-leveranciers
De VNG en NLdigital willen beoordelen in hoeverre de GIBIT goed wordt toegepast door gemeenten. Daarom is het Meldpunt GIBIT in het leven geroepen. Hier kunnen leveranciers doorgeven hoe goed of slecht de GIBIT-voorwaarden worden toegepast door de gemeente waar zij zaken mee doen.
De meldingen worden gebruikt door de VNG en NLdigital om te zorgen voor verbetering van de toepassing van GIBIT. Het meldpunt is dus niet bedoeld om problemen met individuele aanbestedingen op te lossen.
Blijf op de hoogte!
Op de hoogte blijven van deze en andere ontwikkelingen in ICT Recht? Abonneert u zich dan op onze maandelijkse nieuwsbrief.