Wereldwijd krijgen de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van AI steeds meer aandacht. Niet alleen van gebruikers en bedrijven, maar ook van regeringsleiders. De innovatieve kracht van AI brengt niet alleen kansen, maar ook risico’s met zich mee. Daarom hebben onder meer de Europese Commissie, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië het internationale AI-verdrag ondertekend.

Internationaal AI-verdrag: wat houdt het in?

Het verdrag heet officieel “Council of Europe Framework Convention on Artificial Intelligence and Human Rights, Democracy and the Rule of Law”. Het verdrag voorziet in een gemeenschappelijke aanpak om ervoor te zorgen dat AI-systemen verenigbaar zijn met de mensenrechten, de democratie en de rechtsstaat.

Tegelijkertijd moet het verdrag innovatie en vertrouwen mogelijk maken.

Het verdrag geldt zowel voor bedrijven als overheden en ziet toe op alle activiteiten die worden uitgevoerd met AI-systemen.

Het verdrag verplicht landen die hun handtekening zetten om wetten en regels aan te nemen en te handhaven met als doel:

  • de mensenrechten te beschermen tegen de risico’s van AI;

  • het waarborgen van de integriteit, onafhankelijkheid en doeltreffendheid van democratische instellingen en processen, waaronder de onafhankelijke rechterlijke macht;

  • het beschermen van democratische processen met betrekking tot AI-systemen, waaronder de vrijheid van meningsuiting.

Het hele verdrag is hier te lezen.

Wie hebben het AI-verdrag ondertekend?

Het verdrag is opgesteld door de Raad van Europa. Dit is een zelfstandige, internationale organisatie die opkomt voor de bescherming van mensenrechten, democratie en de rechtstaat in Europa.

De Raad van Europa bestaat uit 46 lidstaten. Niet alleen de EU-lidstaten nemen deel. Ook een aantal andere EU-landen is aangesloten, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Turkije en Oekraïne.

Aan de onderhandelingen over de inhoud van het verdrag namen ook andere landen deel, waaronder de Verenigde Staten, Mexico, Canada, Australië en Japan.

Begin september heeft de Europese Commissie het verdrag ondertekend. Ook de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Israël hebben hun handtekening gezet.

De Raad van Europa nodigt ook andere landen uit om zich aan te sluiten bij het AI-verdrag.

AI-verdrag vs. AI Act: hoe zit dat?

In augustus is de Europese AI Act officieel van kracht gegaan.

Hoe verhoudt het internationale AI-verdrag zich tot deze AI Act?

Het nieuwe verdrag omvat een aantal belangrijke punten die zijn overgenomen uit de EU AI Act. Denk aan:

  • een op risico gebaseerde aanpak;

  • transparantieverplichtingen voor AI-systemen en door AI gegenereerde inhoud;

  • gedetailleerde documentatieverplichtingen voor AI-systemen in de categorie ‘hoog risico’;

  • verplichtingen op het gebied van risicobeheer;

  • en de mogelijkheid om een verbod in te voeren op AI-systemen die een duidelijke bedreiging vormen voor de grondrechten.

Op de site van de Europese Commissie valt te lezen dat het nieuwe verdrag in Europa wordt geïmplementeerd door middel van de AI Act.

Het nieuwe verdrag is in Europa dus grotendeels al een feit en heeft daarmee vooral de intentie om te zorgen dat er wereldwijd regelgeving komt voor het gebruik van AI-systemen.

Hoe nu verder?

De Europese Commissie heeft een handtekening onder het verdrag gezet, maar daarmee is het nog niet officieel goedgekeurd voor Europa. De handtekeningen van de Raad van Ministers en het Europees Parlement zijn nog nodig om het verdrag in de EU officieel aan te nemen.

Aangezien de AI Act in Europa al is ingegaan, zal dit vermoedelijk slechts een formaliteit zijn.

Het is nu vooral zaak om ook andere landen buiten Europa zo ver te krijgen dat zij het verdrag ondertekenen. Met de Verenigde Staten als lid van het verdrag is alvast een mooie stap gezet.

Zeker weten dat u niks mist?

Abonneert u zich dan op onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang onze blogs automatisch in uw mailbox.